LIVE TEXT | Război în Ucraina. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom

Este a 397-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Liderul ucrainean a vorbit în timpul discursului adresat poporului ucrainean și despre întâlnirea cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF.

FOTO president.gov.ua

UPDATE 06:15 Guvernatorul regiunii Donețk a transmis imagini cu distrugerile de la Vuhledar

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a făcut publice imagini în care se poate observa amploarea distrugerilor provocate de forțele armate ruse în Vuhledar.

În acest moment, Rusia a încetinit încercările de a lua cu asalt orașul Vuhledar, în urma ultimelor atacuri eșuate care s-au dovedit a fi extrem de costisitoare. De asemenea, ar fi aproape imposibil să poată face progrese semnificative din cauza problemelor cauzate de lipsa personalului militar și a aprovizionării cu muniție, relatează The Kiev Independent.

FOTO Pavlo Kyrylenko/Telegram

FOTO Pavlo Kyrylenko/Telegram

UPDATE 04:00 Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea Rusiei continuă, afirmă Zelenski

În timpul discursului de duminică seară, Zelenski a transmis că este foarte important ca ucrainenii să îi susțină pe apărătorii țării și lumea să audă la fel de intens la fel ca anul trecut că agresiunea Rusiei continuă pe teritoriul ucrainean.

“În mod constant, invariabil, acordăm maximă atenţie situaţiei din prima linie. Bătăliilor brutale care iau viaţa oamenilor noştri în fiecare zi şi necesită mobilizarea constantă a statului şi a societăţii noastre în fiecare zi. Este greşit, este nedrept, când războinicii noştri care vin de pe front au senzaţia că pentru mulţi din spate războiul este terminat deja. Pentru cei care nu sunt doar departe de regiunea Doneţk sau de Nikopol, de Saltivka, de zonele de graniţă ale regiunii Sumî, de Zaporizhzhia...

Dar care sunt departe mental de tranşee, de durerea zilnică a ucrainenilor. Acum, la fel ca în urmă un an, nu poţi fi departe mental de război, deşi datorită soldaţilor noştri au loc ostilităţi adevărate departe de mulţi geografic. Acum, la fel ca acum un an, este important ca mulţi ucraineni să ajute la apărarea statului, să ajute la acumularea de sprijin mondial pentru victoria noastră. Dragi ucraineni! Să îi susţineţi pe războinicii noştri ori de câte ori este posibil. Nu uitaţi de campaniile de strângere de fonduri ale voluntarilor şi contribuiţi când puteţi”, a spus Zelenski, potrivit news.ro .

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu actorul Orlando Bloom

Liderul ucrainean a vorbit în timpul discursului adresat poporului ucrainean și despre întâlnirea cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF. Cei doi au discutat despre reconstrucția infrastructurii școlare, dar și despre întoarcerea copiilor care au fost duși cu forța în Rusia.

“M-am întâlnit cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF - o organizaţie angajată în sprijinul umanitar şi protecţia copiilor. Orlando Bloom a lucrat semnificativ în această direcţie de mult timp. A fost deja în Ucraina, în Donbasul nostru, chiar înainte de războiul pe scară largă. Şi ştie ce a adus această agresiune, cât de ample trebuie să fie eforturile lumii pentru a o opri, pentru a reface Ucraina după război.

Am discutat problema reconstruirii ţării noastre, a infrastructurii noastre şcolare. Apreciez acest ajutor. Am convenit ca echipele noastre să lucreze pe mai multe probleme. În special, este problema întoarcerii copiilor noştri care au fost duşi cu forţa în Rusia şi crearea de adăposturi anti-bombe pentru copiii noştri. Iar al treilea subiect este suportul tehnic al educaţiei la distanţă în acele zone şi regiuni în care este imposibil să studiezi offline din cauza ameninţărilor relevante”, a precizat președintele ucrainean.

UPDATE 00:00 Lituania va cere sancţiuni ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus

Lituania a anunţat duminică că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus, relatează news.ro.

Declaraţia ministerului de Externe al Lituaniei a venit la câteva ore după ce NATO l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară "periculoasă şi iresponsabilă".

Lituania va cere ca sancţiunile suplimentare împotriva Rusiei şi a Belarusului să fie incluse într-un pachet de sancţiuni aflat în discuţie la Bruxelles, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de la Vilnius.

"Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacţioneze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus şi belarus", a spus ministerul într-un comunicat.

UE ameninţă Belarusul cu noi sancţiuni dacă acceptă găzduirea unor arme nucleare ruseşti

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

"Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni", a transmis Borrell duminică pe Twitter, potrivit AFP.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia "ar intenţiona să recurgă la arme nucleare în Ucraina" şi deocamdată pentru SUA nimic nu justifică "schimbarea poziţionării în materie de descurajare strategică".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”