O judecătoare de la Tribunalul București a anulat dosarul firmelor din imperiul lui Sebastian Ghiță și a restituit cazul la DNA

O judecătoare de la Tribunalul București a anulat dosarul firmelor din imperiul lui Sebastian Ghiță și a restituit cazul la DNA

Judecătoarea de cameră preliminară de la Tribunalul București, Lavinia Cârciumaru, a anulat întreg probatoriul din dosarul firmelor din imperiul fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, a decis restituirea cazului la DNA și a dispus ridicarea tuturor sechestrelor, potrivit deciziei instanței . Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurori la Curtea de Apel București, dezvăluie G4Media.ro .

”1. Admite excepţia nulităţii absolute cu privire la legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, a administrării probelor şi a sesizării instanţei. Exclude toate probele administrate în faza urmăririi penale. Restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Secția de Combatere a Corupției, în vederea refacerii urmăririi penale.

2. Revocă măsurile asiguratorii instituite faţă de inculpaţii SC Expert One Research SRL, Merconsult Team SRL, Network One Distribution, Teamneat Internațional SA, S.C. IT Infocons Services S.R.L., S.C. Future Time Comunication Technologies SRL, S.C. Viewpedia Soft S.R.L., S.C. Sungarg Systems S.R.L., Dimulescu Mariana Meri, Nedelcu Bogdan, Anastesescu Ccristian prin Ordonanţa nr. 583/P/2014 din 03.05.2017 a DNA – Structura centrală şi prin Ordonanţa nr. 13/P/2019 din 02.10.2019 a DNA – Structura Centrală. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 7.02.2022”, este decizia Tribuanului București.

Instanța nu și-a motivat încă decizia. La termenele de anul trecut, a formulat adrese către DNA, SRI și ANAF. Judecătoarea a luat această decizie după ce a amânat pronunțarea de 8 ori.

În septembrie 2020, tot după 8 amânări, judecătoarea Cârciumaru a ridicat sechestrul asupra Asesoft Internațional și 2K Telecom și a redus valoarea sechestrului pentru alte firme din imperiul lui Sebastian Ghiță. Ea a ridicat atunci și sechestrul instituit pe bunurile lui Alex Ghiță, fratele fugarului Sebastian Ghiță. Detalii aici.

Judecătoarea Lavinia Cârciumaru este cea care a anulat mai multe probe și a ținut 1 an și jumătate în cameră preliminară dosarul lui Elan Schwartzenberg, deși legea spune că această procedură durează 60 de zile. Dosarul de corupție al omului de afaceri româno-israelian s-a prescris între timp. Judecătoarea Cârciumaru a anulat și mandatul internațional de arestare emis pe numele lui Elan Schwartzenberg.

Context. În octombrie 2019, companiile IT Asesoft şi Teamnet Internaţional, fondate de fugarul Sebastian Ghiţă, fratele acestuia, Alex Ghiță, cumnatul Cristian Anastasescu, dar şi alţi interpuşi, au fost trimişi în judecată de DNA, pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei.

Alături de Asesoft şi Teamnet, au mai fost trimise în judecată şi alte companii controlate de Sebi Ghiţă: „2K Telecom, Network One Distribution (fostă Asesoft Distribution), Expert One Research (fostă XOR IT Systems), Future Time Communication Technologies, Accessnet International, Sungard Systems, Infratel Net, Glar Construct, Viewpedia Soft, IT Infocons Services, Merconsult Team.

Cine sunt personajele trimise în judecată

Alex Ghiţă – fratele mai mic al deputatului administra firma 2K Telecom, intrată în insolvenţă. În februarie 2015, procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul acestei firme într-un dosar de fraudare a fondurilor europene legat de proiectul „Internet în şcoala ta” gestionat de Ministerul Educaţiei.

Cristian Anastasescu – cumnatul fostului deputat, soţul surorii soţiei lui Ghiţă, Adina Anastasescu fostă Cârstea. Anastasescu era administrator executiv şi director general la Asesoft Internaţional (intrată în insolvenţă), reprezentant al Asociaţiei Basket Club Asesoft.

Răzvan Ionuţ Chirilă – vărul soţiei deputatului, Mădălina Ghiţă fostă Cârstea. Fratele lui, Sorin Adrian Chirilă, a fost reprezentantul în România al Minasee Holding Limassol Cipru, compania off-shore care deţinea Asesoft Internaţional, administrator neexecutiv şi membru în CA al Asesoft Internaţional, membru fondator al Asociaţiei Basket Club Asesoft, acţionar la Radio Prahova şi Prahova TV.

Alina Daniela Iordăchescu – administrator Future Comunication Tehnologies (fostă Foto Tehnologies)

Gabriel Marian Anghel zis Ceaţă – administrator Glar Construct, fratele avocatului Adrian Anghel, cel care a înregistrat firmele lui Sebi Ghiţă.

Radu Bogdan Nedelcu – administrator şi acţionar Teamnet Internaţional (intrată în insolvenţă), alături de Bogdan Padiu, Ovidiu Traşcu şi George Stan, toţi foşti colegi de liceu şi foşti angajaţi ai deputatului Sebi Ghiţă. Acesta a finanţat cu 100 de mii de dolari start-up-ul companiei de software în 2001 şi avea 80 la suta din acţiuni. Ulterior, s-a retras din firma.

Mariana Meri Dimulescu – administrator Merconsult Team, director financiar Teamnet International

George Mihail Stan – preşedinte CA Teamnet International

Ovidiu Romulus Văleanu – administrator Infratel Net

Procurorii DNA acuză toate aceste 10 persoane fizice şi 13 persoane juridice de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)”, arăta DNA.

Oamenii lui Ghiţă şi companiile controlate de el au fost anchetaţi şi în 2015 de procurorii DNA Ploieşti, însă aceştia nu au reuşit să finalizeze dosarul. Cazul a fost preluat de DNA Central după ce au izbucnit scandalurile la DNA Ploieşti. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorul DNA George Pată.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia