O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

În urmă cu 27 de ani, cu puțin timp înainte de moarte sa, Carl Sagan a făcut o predicție tulburător de profetică despre viitor, părând să anticipeze ascensiunea big tech, dezinformării și șarlatanilor de pe rețele de socializare. Cel mai cunoscut ca popularizator al științei, astrofizicianul a oferit însă adesea perspective tăioase cu privire la viitorul omenirii, scrie IFL Science .

În cartea sa din 1995 „ The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark ” (Lumea bântuită de demoni: Știința ca o lumânare în întuneric), Sagan vorbește pe larg de modul în care adevărul și pacea sunt subminate de doi dintre vechii „prieteni” ai omenirii: superstițiile și pseudoștiința.

Într-un pasaj care adesea se viralizează pe rețelele de socializare când cineva amintește de el (și s-a întâmplat din nou), Sagan avertizează ce s-ar întâmpla cu Statele Unite dacă acestea își pierd încrederea în știință și rațiune: „Știința este mai mult decât un corp de cunoaștere; este un mod de gândire”.

„Am o presimțire despre o America în timpul copiilor și nepoților mei când Statele Unite vor deveni o economie a serviciilor și informației; când aproape toate industriile manufacturiere cheie vor ajunge în alte țări; când puteri tehnologice uluitoare vor ajunge în mâinile unui grup foarte mic de oameni și nimeni care reprezintă interesul public nu poate înțelege măcar problemele; când oamenii și-au pierdut capacitatea de a-și stabili propriile obiective și să îi pună sub semnul întrebării pe cei aflați în poziții de autoritate”.

El a vorbit de asemenea despre o perioadă „când, strângând la piept cristalele și consultând cu nervozitate horoscoapele noastre, cu facultățile noastre [mintale] critice în declin, incapabili să distingem între ceea ce se simte bine și ceea ce este adevărat, vom aluneca aproape fără să observăm înapoi în superstiții și întuneric”.

Sagan a fost profesor de astronomie și științe spațiale la prestigioasa universitate Cornell din SUA (FOTO: Lennox McLedon / Associated Press / Profimedia Images)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...