Orban: Forţele de ordine să facă diferenţa între cei care vădit nu respectă regulile şi cei fără rea-voinţă

Orban: Forţele de ordine să facă diferenţa între cei care vădit nu respectă regulile şi cei fără rea-voinţă

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că le-a solicitat poliţiei, poliţiei locale, jandarmeriei şi armatei care asigură aplicarea restricţiilor instituite prin ordonanţă militară să aibă "un comportament cât se poate de civilizat" şi să facă diferenţa între oamenii care în mod vădit nu respectă regulile şi cei care nu o fac cu rea-voinţă.

"În toate discuţiile pe care le-am avut am solicitat primarilor de fiecare dată când au probleme în ceea ce priveşte respectarea regulilor de izolare la domiciliu, de carantină şi a altor reguli care sunt instituite prin ordonanţă militară, dacă nu au capacitatea să implementeze aceste reguli trebuie să facă apel la forţele de ordine. Am dispus formarea de patrule de jandarmi care de multe ori sunt întărite de forţe de la Ministerul Apărării Naţionale - patrule mobile care să se deplaseze în localităţile rurale să susţină autorităţile locale în implementarea măsurilor. Aici avem nevoie de colaborarea autorităţilor locale. (...) Depinde de la localitate la localitate, sunt primari implicaţi, care colaborează foarte bine, sunt şi care contribuie mai formal, nu se implică chiar cu toată autoritatea pentru implementarea acestor reguli", a declarat Orban la B1 Tv.

El a spus că se urmăreşte evoluţia pe fiecare zonă şi se încearcă reducerea riscului extinderii epidemiei, menţionând că sunt date foarte multe amenzi, sunt deschise dosare penale acolo unde este cazul, sunt luate măsuri de forţele de ordine.

"Solicitarea mea către poliţie, poliţie locală, jandarmerie, armată a fost aceea de a avea un comportament cât se poate de civilizat, chiar un comportament preventiv, să facă diferenţă între oamenii care întâmplător s-au aflat în situaţia în care nu au respectat riguros măsurile şi aceia care nesocotesc în mod evident regulile şi reglementările, să aibă o conduită cât se poate de fermă, dar în acelaşi timp politicoasă şi foarte multă măsură în luarea deciziilor de sancţionare a încălcărilor", a subliniat premierul.

El a adăugat că regulile trebuie aplicate cu stricteţe atunci când sunt situaţii foarte clare în cazul încălcării regulilor de izolare sau de carantină.

"În ceea ce priveşte restricţiile de deplasare în interiorul localităţilor, aici trebuie o aplicare riguroasă, dar trebuie făcută totuşi o diferenţă între oameni care în mod vădit nu respectă reglementările şi oameni care întâmplător sunt prinşi într-o situaţie, dacă au întârziat cinci minute faţă de intervalul orar care le-a fost stabilit li se poate acorda avertisment, dacă sunt situaţii care în mod evident nu provin din rea-voinţă, ele trebuie tratate printr-o conduită preventivă", a mai spus Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale