RISE Project a început PUBLICAREA NUMELOR ROMÂNILOR din PanamaPapers!

RISE Project a început PUBLICAREA NUMELOR ROMÂNILOR din PanamaPapers!

Cea mai mare scurgere de informații din istorie prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetățeni români. Despre o parte dintre ei RISE Project, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a scris deja, iar afacerile altora vor ieși la lumină în săptămânile ce urmează. Astăzi, însă, începem publicarea unei liste cu cele mai importante figuri care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca. 

Documentele făcute publice de John Doe și analizate de noi au scos la suprafață afaceri subterane care explică astăzi evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înțeles mai bine legăturile din România dintre Țiriac și Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică și Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanți afaceriști israelieni din lume, Elan Schwartzenberg și magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur și unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România.

Aici puteți consulta lista afaceriștilor români care au comandat societăți offshore avocaților Mossack Fonseca.

Corneliu Iacobov, Fost vice-președinte PSD Bacău. 

Iacobov este un om de afaceri, fost politician PSD. Acesta a devenit președinte al SIF Moldova la mijlocul anilor '90, iar mai apoi a fost proprietar al rafinăriei Rafo Onești. Alina Bica, fostul procuror șef al DIICOT, a deschis în 2005 un dosar penal pe numele lui acestuia, iar în 2012 a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, Iacobov a revenit în spațiul public odată cu scandalul lucrărilor academice din penitenciare. Pe perioada detenție acesta a scris două cărți: „Privatizarea prin restructurare” și „Procesul de privatizare în România 1990-1992.”

Gabriel Valentin Comanescu, Om de afaceri.

Om de afaceri, născut la data de 31 august 1967, Gabriel Valentin Comănescu a preluat platormele petroliere maritime care au fost deținute în trecut de fosta companie de stat Petrom. Comănescu a fost pus sub acuzare în 2012 în dosarul Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca și de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. DIICOT l-a acuzat atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional care a devalizat fosta companie Petromservice și a spălat banii rezultați din operațiunile ilegale. A scăpat ulterior de acuzații.

Mougel Regis Charles Claude, Om de afaceri.

Mougel Regis Charles Claude este un om de afaceri francez stabilit în România în anii 2000. Mougel a adus în România lanțurile de magazine Cora și Auchan. Acesta a avut afaceri în industria alimentară și a deținut mai multe francize în România, printre care lanțul de magazine Bam Boo, pe care l-a controlat la început alături e Carl Sampers, un belgian care a francizat lanțul de restaurante fast food Subway în Ungaria. În 2009 și-a cedat participația în firma Carpaticarn avocatului Bogdan Călin Puiu, fost angajat al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC SA). Numele avocatului mai apare și în istoricul firmei Headquarters Center SRL, înființată de Anca Dragoman, fostă membră a RMGC SA, împreună cu omul de afaceri libanez Khalil Abi Chahine. În 2008, Mougel, potrivit blogului turcescu.ro, a fost implicat într-o escrocherie după ce a promis într-o emisiune televizată unui copil bolnav 40.000 de euro, dar nu și-a mai respectat promisiunea. În contractul de donație făcut public de mama copilului firma care se angajează să facă donația este Delainey One SRL. Aceasta a fost înființată de același avocat Bogdan Călin Puiu, împreună cu un offshore cipriot, Delainey Investments Ltd, iar ulterior o parte a fost preluată de Angelica Investments Ltd., firmă înregistrată și ea în Cipru.

Gheorghiu Ruxandra Mihaela, Om de afaceri.

Ruxandra Mihaela Gheorghiu este o femeie de afaceri din București, cu opreațiuni în zona transporturilor feroviare și rutiere de mărfuri. S-a asociat din 2007 în Delta Trans International SRL, unde mai deține o participație și soțul său, Radu Gabriel Gheorghiu. Cei doi Gheorghiu au intrat din 2014 în afaceri cu unul dintre cei mai bogați slovaci, implicat și el în piața transporturilor feroviare, Alexej Beljajev. Atunci a fost înființată compania E-P Rail SRL, deținută de firma slovacă Express Slovakia Tmedzinarodna Preprava, Azura Holdings Ltd, un offshore cipriot, și Petrolsped Kft, o firmă cu același profil din Ungaria. Afacerea din Ungaria era reprezentată de Ruxandra Gheorghiu, iar Azura era reprezentată de Radu Gheorghiu. Ruxandra Gheorghiu apare în baza de date a registratarului Mossack Fonseca ca director al firmei Treowe Limited, înregistrată în 2011 în Seychelles. Firma a fost deținută la început de două alte IBC-uri din Bahamas și Seychelles, iar director a fost un avocat cipriot. În 2015, înainte ca Treowe să fie dizolvată, Gheorghiu a fost numită director de către asociați.

Sucoverschi Alina

Alina Sucoverschi este o femeie de afaceri activă în zona de consultanță de business prin mai multe firme. De peste zece ani ea este și ambasador al Ordinului Ospitalier al Sfântului Ioan – Cavalerii de Malta

Florea Virgil, Om de afaceri.

Florea Virgil locuiește în Constanța și are 61 de ani. În mai 2004 a înființat HR Net Systems Ltd în Seychelles, fiind deținătorul tuturor acțiunilor din companie, iar un an mai târziu a înființat în România firma HR Net Systems SRL. Sediul firmei era într-un bloc din București. Domeniul principal de activitate al companiei era consultanța de afaceri și furnizarea de produse software.

Marcel Rediu, Om de afaceri.

Firma Cesiu SRL a fost înființată în 1995 în incinta Institutul de Cercetare si Inginerie Tehnologică (ICIT) Fibresin, iar conform Ministerului de Finanțe a fost radiată în 2015. Tot site-ul Finanțelor arată că, în 2010, Cesiu SRL nu avea niciun angajat, avea o cifră de afaceri netă de 5,8 milioane de lei, iar obiectul principal de activitate era comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun. Documentele din arhiva Mossack Fonseca arată că, în 2007, Cesiu SRL deținea acțiunile Cesaro Trading Ltd, o firmă proaspăt înființată în Insulele Virgine Britanice. Patru ani mai târziu, în 2011, Cesaro Trading Ltd emitea o împuternicire de reprezentare pe numele Anei Maria Rață (41). La acea vreme ea trebuia să reprezinte Cesaro Trading Ltd în firma Werko Engineering din Bulgaria. Ana Maria Rață trebuia să cumpere, în numele companiei bulgare, mașini pe care să le exporte mai departe, după ce le înmatriculează în Bulgaria. Firma Werko avea sediul în Ruse și avea ca activitate importul și exportul de diverse produse. Cesaro Trading Ltd din BVI deținea 90% din acțiuni, iar Cătălin Păduraru 10%. În ianuarie 2015 Cesaro Trading a mai emis o nouă împuternicire pentru Radu-Cezar Gheorgheza (fost Sasu Lucian) și Cătălin Păduraru. Împuternicirea precizează că Cesaro Trading Ltd și Păduraru vor vinde acțiunile un terțe părți. Firma Cesiu SRL din Iași îi avea ca acționari în 2003 pe Ismană Constantin și Rediu Marcel. În 2008, pachetul majoritar de acțiuni îi revenea lui Marcel Rediu (95%), iar cel minoritar lui Eugen Martoncă. În 2011 firma a fost preluată de SC Amea Nucleus SRL, cu sediul în Cernavodă, acum dizolvată. Cesiu SRL își suspenda activitatea în 2012, în mai 2015 redevenea funcțională, iar proprietarul ei era Întreprinderea de Piese Auto Iași. A mai funcționat doar cinci luni, fiind radiată în 27 octombrie 2015. Intreprinderea de Piese Auto Iași SRL îi are ca acționari pe Delianu Viorel și Luca Ovidiu.

Zaharia Mircea si Veronica, Oameni de afaceri.

Mircea Zaharia (56) și Veronica Zaharia (61) sunt originari din Ploiești. În România au înființat firmele ERI International SRL și Volant Expres International SRL. Ambele companii au fuzionat cu firma ERI Transport SRL. Veronica Zaharia a deținut acțiuni și la firma Romalex Trading, alături de Alexandrina Ceaușu. Firma se ocupa de comerț cu amănuntul. Mircea Zaharia este și partenerul de afaceri al fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Zaharia a deținut acțiuni la compania Unitehnica SA, controlată de familia lui Cosma. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, cei implicați în dosarul lui Mircea Cosma încasau mita în birourile companiei S.C. Unitrans SRL, controlată chiar de Unitehnica. Ambele firme aveau și aceeași adresă. Conform procurorilor, aici aveau loc întâlnirile în care se calculau „comisioanele” pentru contractele din bani publici. Tot Eri Transport SRL, societate deținută în prezent de Mircea Zaharia, a deținut și un sfert din acțiunile firmei Seramenti SRL, acționarul majoritar fiind aceiași societate Unitehnica.

Robert Roșu, Om de afaceri.

Robert Roșu, fondatorul casei de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații, ar fi acționat ca interpus în rețeaua miliardarului Beny Steinmentz din România. Potrivit DNA, Robert Roșu este cel care întocmea actele prin care proprietățile prințului Paul au fost restituite și mai apoi au intrat în posesia unei companii offshore. Alături de colegii săi din casa de avocatură, el este acționar al unor companii imobiliare. Este de asemenea acționar majoritar al Bianchi Coffe Distribution SRL, importator de cafea și espressoare. Roșu investește și în artă, mai exact este acționar alături de Galeriile Artmark în Art Safari, care organizează anual Pavilionul de Artă București, o expoziție de artă cu vânzare. În februarie 2016, Galeriile Artmark au fost percheziționate în cadrul unui dosar investigat de procurorii Parchetului General. Avocatul mai deține și un birou de arhitectură, dar și o companie de organizare evenimente.

Tall Silbertstein, Om de afaceri.

Tall Silbertstein (47 de ani), om de afaceri și consultant politic, a ajuns în România în 2002, angajat de Traian Băsescu. L-a consiliat apoi pe Adrian Năstase în campania electorala din 2004 și mai apoi pe Călin Popescu Tăriceanu în perioada în care era premier. În România i-a avut parteneri pe Arthur Finkelstein, Dan Andronic, Simon Sheves, după cum declara într-un interviu publicat în Jurnalul Național. A devenit acționar al Multimedia Political Communication alături de D.A. Comunication & Media companie deținută de către Dan Andronic. Presa a relatat că Silbertstein este un apropiat al lui Steinmetz.

Moshe Agavi, Om de afaceri.

Moshe Agavi (59) a fost interfața din România a BSG Group, holdingul de firme controlate de Beny Steinmetz. Este cetățean israelian, dar potrivit datelor oficiale s-a născut în România. Conform datelor din Registrul Comerțului a fost administrator al companiilor fondate de omul de afaceri Beny Steinmetz în România prin intermediul companiilor offshore. DNA l-a pus sub învinuire în dosarul retrocedărilor ilegale în care este cercetat și Remus Truică.

Monica Tudor, Om de afaceri.

Monica Tudor, 49 de ani, este sotia lui Liviu Tudor, om de afaceri cotat de Top Capital cu o avere de 200 milioane euro. Este cunoscut pentru afacerile sale imobiliare Novo Park si West Gate, dar și pentru implicare în piața bancară. De-a lungul timpului presa a scris că Liviu Tudor a făcut parte din grupul de oameni de faceri care gravitau în jurului fostului lider PSD, Viorel Hrebenciuc. Iar Guvernul Năstase l-a cooptat în programul social al "Economatelor"- magazine alimentare dedicate persoanelor cu venituri modeste.Tudor ar fi fost și unul dintre cei care au beneficiat de credite preferențiale de la Bancorex. Monica Tudor a fost asociată în compania MM Real Estate - SRL cu Bogdan Radu Iugulescu, conectat la fraudarea cu peste 20 de milioane de euro a Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură.

Nicolae Voiculescu, Om de afaceri.

Nicolae Voiculescu (51), prezetat de presă drept „expert în sănătate” a fost timp de șapte ani directorul companiei de farmaceutice Novartis. El este membru fondator al Institutului Aspen - România, condus de Mircea Groană, iar în 2008 a fondat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, casă de avocatură deținută și de mama fostului ministru Dan Șova. În aceeași Link Resources a mai intrat ca asociat și Dinu Dragoș Lucian, fost CEO al DOMO, A&D Pharma, .în prezent director executiv al Tiriac Holding.

Maria Schutz, Om de afaceri.

Maria Schutz (59), fost vicepreședinte al PSD Dolj, condamnată recent la zece ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a serelor de stat din Codlea și Oradea. În urma operațiunilor, Schutz a provocat un prejudiciu de 5 milioane de euro bugetului de stat. Supranumită „regina serelor”, Schutz mai apare și în dosarul de corupție al lui Cătălin Voicu, care se lăuda în convorbile interceptate de procurori că ar fi intervenit ca aceasta să nu fie condamnată la închisoare.

Ilie Busuioc, Om de afaceri.

Ilie Busuioc este un om de afaceri român, născut în 1968, patronul Ocean Fish, lider de piață pe semipreparate din pește, fructe de mare și pește congelat. Înființată în 1998, afacerea Ocean Fish deține o fabrică în Afumați, cu o capacitate de producție de 100 tone lunar. Ocean Fish SRL a declarat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 120 milioane de lei. 20% din producție ajunge pe piețele din Republica Moldova , Bulgaria și Italia.

Ivan Jozef Celin Thys, Om de afaceri.

Dumitru Onica, Fost șef al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului Olt.

Dumitru Onica este fostul șef al Protecției Consumatorului Olt și fost director administrativ al Finanțelor locale. Tatăl său a derulat mai multe contracte publice cu primăria Slatina, în mandatul lui Darius Vâlcov, fost ministrul al Finanțelor și primar în Slatina, cercetat astăzi de DNA sub control judiciar pentru fapte de corupție. Onica Jr. este și finul de cununie al lui Darius Vâlcov.

Mihai Moldoveanu, Om de afaceri.

Mihai Moldoveanu are 43 de ani și s-a născut în localitatea Niculițel din județul Tulcea. În 2014 a înființat la București firma HQDC Dynasty SRL, iar obiectul principal de activitate este comerțul zahărului, ciocolatei și ale altor dulciuri. Firma sa este în prezent suspendată.

Ionuț Costea, Fost vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare; Fost vicepreședinte al EximBank

Ionuț Costea are 56 de ani și este cumnatul lui Mircea Geoană. A fost demnitar român, vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank. A mai fost implicat și în scandalul Wikileaks.

Victor Vanea, Om de afaceri.

Victor Vanea, în vârstă de 60 de ani, a fost partener de afaceri cu Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Ambii au fost acționari în același offshore înființat de avocații de la Mossack Fonseca.

Dan Lucian Loghin, Om de afaceri.

Om de afaceri din Rm. Vâlcea, Dan Lucian Loghin, are o firmă prin care intermediază produse chimice industriale, SC Vermont SRL. Prin aceeași firmă Vermont, Loghin a intrat și în ICTSIB SRL, alături de un alt om de afaceri din Brașov, și au încercat împreună să câștige un contract public. Tot prin Vermont, Loghin este și partener de afaceri al unui angajat al Ministerului de Interne. Împreună, cei doi dețin un SRL care se ocupă de publicitate. Totodată, Loghin mai e asociat și cu omul de afaceri Bodo Csaba, foarte activ în industria transportatorilor rutieri. Împreună cu acesta au înființat în 2008 Logiserv SRL, o firmă de curățare a cisternelor pentru transportatorii rutieri. Aceștia au contractat și un credit de peste 200.000 de euro pentru această afacere a lor.

Grigore Fota, Om de afaceri.

Turism și import export. Grigore Fota (69), om de afaceri român, este conectat la Ljuba Becejski (67), cetățean sârb rezident în România. Împreună au fost acționarii companiei Milex Export Import, firmă care se ocupa de importuri și exporturi de la produse chimice pana la tevi, tabla sau produse zootehnice. Ljuba Becejski a fost si administrator al Oz Holidays o agentie de turism. Grigore Fota a fost în alte două companii care se ocupau de producția de schele metalice și alte activități import-export.

Gheorghe Stan, Inginer.

De profesie inginer, Stan, 51 de ani, este un personaj discret al afacerilor de pe malul Dâmboviței, deși a activat de-a lungul anilor în peste 20 de companii fie ca director, fie ca asociat/acționar. Acesta s-a implicat în special în companii care furnizează gaze către consumatorii casnici, instituții și companii de stat.

Daniel Țepeș, Om de afaceri.

În vârstă de 41 de ani, Țepeș este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața noastră de capital. Deține casa de brokeraj HTI Valori Mobiliare, dar a fost implicat și în firme de intermediere pe piața asigurărilor și în alte afaceri. În 2008, Țepeș a intrat într-un parteneriat cu puternica bancă de investiții americană Morgan Stanley, care își propunea atunci să dețină o cotă importată din Bursa de Valori București. Parteneriatul nu a fost însă de durată pentru că americanii s-au retras din afacerea lui Țepeș un an mai târziu.

Ori Peled, Om de afaceri.

Ori Peled, împreună cu soția sa Roxana, are mai multe afaceri în industria alimentară și un site pe care comercializează bijuterii din materiale exotice.

Dragoș Dinu, Om de afaceri.

Dragoș Dinu (48) a fost acționar în nouă companii dintre care șapte au fost radiate. Este activ in două companii una de imobiliare și una prin care deține un site care comercializează hrană pentru animale de companie. Dinu a mai deținut și o famacie, a importat ciocolată și a distribuit și produse cosmetice. Una dintre companiile prin care distribuia camere video a solicitat insolvența Realitatea Media, societatea cate operează postul Realitatea TV.

Cristian Mihuțoiu, Om de afaceri.

Cristian Mihuțoiu are 54 de ani și activează pe piața medicală. În 14 aprilie 2011 devenea proprietarul a peste 6000 de acțiuni la firma Medsim Limited, offshore înregistrat în Seychelles.

Valentin Sisoe, Om de afaceri.

Valentin Sisoe, om de afaceri, este născut în 1968. Activează în industria medicală de la începutul anilor '90, iar firmele sale sunt specializate în comerțul cu aparatură medicală. În firma Global MS Limited a fost numit director în aprilie 2011.

Ciprian loan Luță, Om de afaceri.

Ciprian Ioan Luță este un om de afaceri născut în 1981, în Rădăuți, Suceava. Numele său se leagă de offshore-ul Bildstone Ltd, unde este acționar alături de Mihăiță Sfirnaciuc. 

Mihăiță Sfîrnaciuc, Om de afaceri.

Mihăiță Sfîrnăciuc este din comuna Marginea, județul Suceava. Are 43 de ani și nenumărate afaceri cu statul în domeniul hidro-energiei. În firma Bilstone LTD, înființată în arhipelagul Seychelles, este acționar alături Liprian Ioan Luță.

Florin Caspruf, Om de afaceri.

Florin Caspruf are 74 de ani și s-a născut în Prahova. În perioada comunistă a fost directorul Intreprinderii de Comerț Exterior Terra. A devenit acționar al firmei Dipra Finance Corporation în 1997. Compania a fost lichidată în 2012. Numele lui apare în dosarul de corupție din jurul corporației americane Microsoft.

Vivian Nicolae Diaconescu, Om de afaceri.

Vivian Diaconescu, om de afaceri, a fost director al corporației A&D Pharma, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața românească de medicamente, afacere listată și pe bursa din Londra. În aceiași industria, Diaconescu a fost și manager al grupului farmaceutic Sensiblu. Prin Blue Ocean Marketing SRL omul de afacere a vandut și aparate de cafea, dar numele său mai apare și în alte afaceri din industria alimentară, prin care este comercializată carne struț.

Petre-Constantin Bratu, Om de afaceri.

De loc din Prahova, Petre-Constantin Bratu (40), plasează de mai mulți ani asistenți sociali și infirmiere în Spania și Marea Britanie, dar și muncitori în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii în țări ca SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă. O perioadă și-a suspendat activitatea, însă a reintrat în afaceri anul trecut. A început afacerile în urmă cu 12 ani, într-un apartament din cartierul bucureștean Drumul Taberei și de-atunci este tot mai activ.

Simona Adriana Rimondi, Om de afaceri.

Simona-Adriana Rimondi (42) este o figură din anturajul de business al omului de afaceri Ovidiu Semenescu, anchetat în dosarul Apa Nova. Rimondi a fost angajată într-o funcție de conducere în compania franceză, însă, în același timp, a înființat alături de Semenescu și de rudele și apropiații acestuia alte șase firme. În 2008, Rimondi a intrat în afaceri și cu Rodica Șaramet, soția lui Aurel Șaramet, fost director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Șaramet a fost demis din funcție în 2013, după ce a fost acuzat de procurorii DIICOT în dosarul creditelor frauduloase de la BRD. Firma înființată Rodica Șaramet și Rimondi a fost preluată, un an mai târziu, de omul de afaceri Dumitru Bucșaru, vizat în același dosar BRD.

Cristian Cârcu Baila, Om de afaceri.

Cristian Cârcu-Băilă, 47 de ani, activează de mai mulți ani în industria filmului. Numele lui apare în mai multe firme din România: Transilvanian Dream Studio SRL, Open Minds Films SRL și Open Minds Pictures SRL, toate radiate în prezent. În prima, a fost partener cu actorul Dorel Vișan.

Constantin Cătălin, Om de afaceri.

Constantin Cătălin, om de afaceri din Mureș, este activ în special în industria telecomunicațiilor. Numele acestuia se leagă de afaceristul Călin Ștefan Constantin, care susține pe site-urile propriilor firme că este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixă după fosta companie de stat Romtelecom. SC Carrier 1 Networks și A1 Telecom Network ISP, două firme în istoricul cărora apar și rudele lui Constantin Cătălin, sunt înregistrate într-un apartament din București unde se află și adresa de corespondență a unei companii din arhiva avocaților Mossack Fonseca: Girnet Ltd. Afaceristul mureșean este și directorul societății offshore.

Tibor Gyorgy Ballai, Om de afaceri.

Tibor Gyorgy Ballai, 31 de ani a avut, în România, afaceri în domeniul consultanței și furnizării de produse software. În 2006 înființase, alături de o firmă din SUA, compania Action Script SRL cu sediul în Luduș, județul Mureș, dar afacerea a fost radiată în 2014.

Ovidiu Semenescu, Om de afaceri.

Ovidiu Semenescu (48) are afaceri în imobiliare, jocuri de noroc, HORECA, turism, media și advertising. Este cunoscut de când a fost finanțatorul canalului de business Money.ro TV, dar și pentru afacerile cu panotaj stradal pe care le-a derulat prin firma Euromedia. Semenescu a fost reținut în 2015 în dosarul Apa Nova, alături de fostul consilier a lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, și fostul trezorier PNL, Vlad Moisescu. Semenescu reprezenta neoficial, spun procurorii, interesele unui grup de firme din care face parte și Apa Nova care lucra pentru majorarea tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare în București. Dintre cele 23 de companii pe care le-a înființat în România, aproape jumătate au fost radiate, majoritatea neavând niciun bilanț depus conform legii.

Elena Dinu, Om de afaceri.

Elena Dinu (56) deține Invicta Intl SRL și Minerva Distribution SRL, două societăți din București care au ca scop declarat administrarea proprietăților imobiliare și, respectiv, servicii de curățenie.

Paul Teodoroiu, Om de afaceri.

Paul Teodoroiu (69) este un om de afaceri belgian de origine română. Deține în România compania Iprogest 2005 SRL împreună cu Dimitri Joseph George Teodoroiu, o agenție imobiliară din Pucioasa, localitatea de baștină a lui Paul Teodoroiu.

Alexandru Ioan Teodorescu, Om de afaceri.

Alexandru Ioan Teodorescu este unul dintre intermediarii controversați de pe piața energiei. Face parte din cercul de afaceri al lui Lucian Bădescu, fiul fostului general SRI, Dumitru Bădescu. Bădescu a făcut afaceri cu energie cu fiul lui Gheorghe Ștefan. zis Pinalti, fostul primar din Piatra Neamț, condamnat în primă instanță la trei de închisoare în dosarul Microsoft, dar și cu actualul lider PNL, Alina Gorghiu.

Cosmin Dumbravă, Om de afaceri.

Cosmin Viorel Dumbravă (34) este un om de afaceri din Brașov. Numele acestuia se leagă direct de două firme: Conic & CO SRL, care este implicată în afaceri imobiliare și High Touch SRL, firmă de comerț cu amănuntul.

Villy Sorinel Oprea, Om de afaceri.

Villy-Sorinel Oprea, 33 de ani, afacerist din Slobozia. Conform datelor de la Registrul Comerțului, opt dintre companiile sale au fost radiate, iar alta se află în insolvență. Singura afacere activă pe care o mai deține este Briliant Design. Acesta a fost înființată anul trecut și se ocupă de consultanță în afaceri. Pe rolul instanțelor de judecată se află numeroase dosare de executare silită în care Oprea este datornic, dar și alte dosare în care s-a solicitat atragerea răspunderii sale pentru modul în care și-a condus afacerile.

Iurie Ozerov, Om de afaceri.

Născut în Republica Moldova, Iurie Orezov (47) este un om de afaceri prezent pe piața jocurilor de noroc și a carburanților auto. Potrivit datelor Rise Moldova, acesta, împreună cu soția sa, se află în cercul de afaceri al oligarhului moldovean Anatol Stati.

Ioana Botezatu, Om de afaceri.

Ioana Botezatu (fostă Sulfana), are 33 de ani și mai multe afaceri deschise în Constanța. A avut un coafor, înregistrat pe firma Rio Lux Style SRL, o firmă de fabricare cărămizi și elemente din beton cu numele de La Mihu Dejun SRL și compania Aliment Campus SRL, care are ca obiect de activitate comerțul cu produse alimentare. Ultima este singura care mai are astăzi activitate și are cinci angajați.

Daniel Iosif Todea, Om de afaceri.

Todea Daniel Iosif (36) este asociat la Adventures4All SRL, din Huedin, companie ce se ocupa de activități recreative.

Valentin Roșianu, Om de afaceri.

Valentin Roșianu (48) a fost administrator sau asociat în mai multe companii românești ca Future Development Projects, BMB Consulting Rent Imobiliare sau Elcor Valente. Printre alții, a fost asociat cu fiul lui Marian Iancu, magnatul timișorean încarcerat acum după ce a primit două sentințe de închisoare cu executare în dosarul devalizării rafinăriei Rafo Onești și a fostei companii de stat Carom. Și Iancu Jr. este coleg de sentință cu tatăl său, condamnat pentru pentru înșelăciune și spălare de bani. În prezent, Roșianu mai este și administratorul firmei Romval Invent Consulting SRL.

Maria Elena Podeț, Om de afaceri.

Maria Elena Podeț (56) este o femeie de afaceri din Constanța. Deține compania Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, care se ocupă cu inspecția mărfurilor, cu reprezentanțe atât în țară cât și în Republica Moldova. Podeț are un cerc de business select printre care se numără corporații ca Electrocentrale Deva, Carom, CFR, Oltchim, Interagro, Lukoil și Rompetrol. Compania a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de euro.

Vasile Bucur, Om de afaceri.

Vasile Bucur (55) este un om de afaceri din Tulcea. Deține compania Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, care se ocupă cu inspecția mărfurilor, cu reprezentanțe atât în țară cât și în Republica Moldova. Podeț are un cerc de business select printre care se numără corporații ca Electrocentrale Deva, Carom, CFR, Oltchim, Interagro, Lukoil și Rompetrol. Compania a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de euro.

Ovidiu Proteasa, Om de afaceri.

Ovidiu Proteasa (32), om de afaceri bucureștean, este asociat în firma Great Eastern Tradesource SRL, o companie de e-commerce.

Lucian Barnea, Om de afaceri.

Lucian Barnea, 44 de ani, este considerat unul din cei mai buni manageri din piața de IT din România. Lucrează în domeniu de douăzeci de ani și are în CV mai multe mari companii de profil. Printre acestea se numără Total Technologies, Omnilogic, dar și Check Point Software Technologies, una din cele mai mari firme de cyber security din lume. În 2006, Barnea a adus pe piața locală Check Point, în care printre proprietari se numără și Marius Nacht, israelian de origine română. În același an 2006, Barnea a înființat, alături de fratele său, firma Activ Tehnnic Design, prin care își propunea să vândă echipamente și componente electronice. În prezent, din 2013, Barnea este manager pentru Europa Centrală și de Sud-Est al corporației americane FireEye, tot o companie specializată în soluții de cyber-security.

Gabriel Hanganu, Om de afaceri.

Cristina Domnița Constantinescu, Tatoo artist.

Cristina Domnița Constantinescu (35) a avut un salon de tatuaj în Curtea de Argeș. Potrivit presei, în 2010 a fost reținută de autoritățile din Islanda și eliberată rapid, fără să fie clar de ce era suspectată.

Marius Andrei Marcovici, Om de afaceri.

Fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, Marius Andrei Marcovici (39) a fost reținut la sfârșitul anului trecut în dosarul retrocădirlor frauduloase în care mai sunt implicați și Prințul Paul de România, dar și miliardarul israelian Beny Steinmetz. Marcovici a reprezentat interesele magnatului la București și în afacerea Reciplia, fondată de Steinmetz împreună cu Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase. Truică și firma Reciplia au jucat un rol cheie în retrocedările ilegale din București și Snagov.

Ion Maticiuc, Om de afaceri; Fost diplomat.

Fost consilier economic la Teheran înainte de 1989, Maticiuc a devenit apoi unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri români, canalizându-se pe piața imobiliară și cea de produse petrochimice.

Constantin Iavorski, Om de afaceri; Fost politician.

Fost ministru al Energiei din Republica Moldova, Iavorski (66) face afaceri în România de peste două decenii. Acesta deține, alături de familie, holdingul Unicom, prin care derulează o gamă largă de operațiuni, în diferite sectoare de interes ca energia sau imobiliarele. Prima afacere importantă a fostului politician moldovean a fost legată de livrările de cărbune pentru termocentralele românești.

Radu Ciorbă, Om de afaceri.

Radu Ciorbă (38 de ani) este actionar al Dragoro Estates SRL, companie de construcții înființată în 2016, și al Cirasico SRL, afacere care are în acționariat un offshore Rocksand Investments Ltd. și pe rusul Serghei Antonevici. A doua afacere în care apare la vedere Ciorbă, Cirasico SRL, a accesat un program european de 1 milion de lei pentru achiziția de autovehicule.

Mariana Luca, Om de afaceri.

Mariana Luca (60) este o femeie de afaceri din anturajul omului britanic de afaceri Benjamin Simon Alastair Greig, co-fondator al lanțului fast food Snack Attack, alături de afaceristul român Florin Bălu. Luca a fost implicată de la începutul anilor 2000 în mai multe firme ce au ca obiect de activitate industria textilă. În același domeniu îl cooptează și pe britanic, iar Greig înființează alături de aceasta societatea Tower Group Impex.

Cosmin Laurențiu Ciucă, Om de afaceri.

Cosmin Laurențiu Ciucă (47) a făcut afaceri cu Felix Ciprian Nacea, fost agent de creditare al Libra Bank, implicat într-o schemă de fraudare bancară în care peste 300 de persoane au obținut ilegal credite cu ajutorul său. Ciucă a înființat, alături de Nacea și alții, două societăți românești chiar în 2006, perioada în care Nacea era implicat în frauda bancară. Firmele aveau ca obiect de activitate operațiuni financiare.

Florin Lolea, Om de afaceri.

Florin Lolea este partener de afaceri în Caraibe cu Ioan Socol. Lolea, 46 de ani, locuiește de mai mulți ani în Germania, dar a făcut mai multe afaceri în România cu softuri și companii de produse chimice.

Ioan Socol, Om de afaceri.

Socol are 57 de ani și derulează mai multe afaceri în Timișoara. A fost partener cu deputatul Ion Pârgaru și apoi cu fiica acestuia într-o afacere cu produse farmaceutice în orașul de pe Bega.

Ion Țiriac, Om de afaceri; Fost sportiv.

Fost tenismen, Ion Țiriac a intrat în ultimele două decenii în numeroase afaceri din sectorul bancar prin Unicredit Țiriac Bank, în asigurări, în retail prin lanțul de magazne Metro și este unul dintre cei mai bogați români.

Gheorghe Ciobanu, Om de afaceri.

Gheorghe Ciobanu, 39 de ani, reprezintă la București interesele milionarului moldovean Gabriel Stati. Este administrator al uneia dintre firmele din România ale grupului Ascom, cel mai mare holding petrolier din Republica Moldova și este implicat într-o altă afacere cu energie în Prahova.

Directori OMV PETROM, Corporație.

OMV Petrom are de mulți ani o investiție importantă în Kazakhstan, pe care o gestionează prin intermediul unei companii offhsore. 

Bineînțeles, nu este ilegal să îți înființezi o firmă în jurisdicții offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar ăsta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului #PanamaPapers s-a purtat mai mult pe câmpul eticii, decât cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultanților Mossack Fonseca. Ca să apreciem dimensiunea fenomenului, cercetătorii Fondului Monetar Internațional susțin că mai ales țările în curs de dezvoltare sunt afectate de operațiunile din paradisurile fiscale, impactul în cazul lor fiind deseori calculat la aproape doi la sută din produsul intern brut. Adică, pierderi anuale de miliarde de dolari. Și asta pentru că marile corporații internaționale, unele cu bugete mai mari decât ale statelor respective, își exportă profiturile în astfel de jurisdicții offshore, unde fiscalitatea este mai relaxată.

Este sau nu moral să îți transferi banii într-un paradis fiscal netransparent? Dezbaterea rămâne deschisă, însă, după cum spune și John Doe: „Acum e timpul pentru acțiuni concrete, iar asta începe prin a pune întrebări.”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

3 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

4 Așa o fi?

5 Mai există DNA?