Cardul de sănătate și dosarul electronic - funcționale din acest an, promit din nou autoritățile

Cardul de sănătate și dosarul electronic - funcționale din acest an, promit din nou autoritățile

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, dă asigurări că până la sfârșitul anului cardurile electronice de sănătate vor ajunge la pacienți. Nu este primul termen avansat, vorbindu-se de ani de zile de tipărirea acestora. Oficialul CNAS a declarat pentru Agerpres că până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri, iar în următoarele două luni procesul ar trebui finalizat. În săptămânile următoare ar trebui să demareze și procedurile de achiziție publică a serviciilor poștale, astfel încât cardurile să ajungă la populație, după ce medicii de familie au refuzat categoric să se ocupe de distribuție.
Chiar din această lună, a dat Țibichi asigurări, primele 5.000-7.000 de carduri vor ajunge la pacienți, în primă fază cei dializați, în cadrul unui program pilot.
În faza finală se află și proiectul dosarului electronic al pacientului. Au fost generate electronic 300.000 dosare, fiind testate în 60 de spitale, iar din această lună toate dosarele vor intra în producție.
Cardul electronic, promis de ani buni, ar trebui să elimine drumurile pentru obținerea adeverințelor și să înlesnească accesul la servicii, în timp ce autoritățile speră la o transparență a folosirii fondurilor publice. Și dosarul electronic are avantaje evidente, spun specialiștii, asta dacă va fi completat cu întreg istoricul pacientului și fiecare serviciu primit va fi evidențiat în acest format. Furnizorii de servicii sunt, de altfel, pasibili de sancțiuni în cazul în care nu se achită de noile sarcini care le revin. „Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligaţia să furnizeze acest instrument. Şi legislaţia spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancţiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancţiune pecuniară într-un procent diferenţiat în funcţie de numărul de abateri", a explicat Radu Ţibichi.
O serie de alte noutăți intră în vigoare chiar de luna următoare, odată cu noul contract-cadru de furnizare a serviciilor medicale. Printre ele, sistemul de facturare electronică, un ajutor pentru furnizori, acesta fiind garanția simplificării procedurilor necesare decontării.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina