Adrian Mitroi: Următorul premier trebuie să aibă abilitățile pe care politicianul român nu le are

Adrian Mitroi: Următorul premier trebuie să aibă abilitățile pe care politicianul român nu le are

Următorul premier trebuie să aibă abilitățile pe care politicianul român nu le are, iar un astfel de om nu va fi ușor de găsit, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

'Nu va fi ușor de găsit un om care să întrunească toate abilitățile, dar nu are un scaun foarte fierbinte de ocupat. Trebuie să vină cineva cu senzitivități și cu abilități incredibile. Adică, acelea pe care politicianul român nu le are, adică abilități de ordin cultural, imagine publică, atenție la detalii, care își cântărește bine imaginea publică și care este capabil să facă cele mai potrivite coaliții, care să conducă având onorabilitate și standard etic. Intrăm într-o zonă în care vorbeam numai la școală, la teorie. Acum intrăm în aplicarea teoriei în managementul unei țări în care managerul de succes are și abilități de lider social, cultural și așa mai departe', a spus Mitroi.

În altă ordine de idei, acesta a precizat că nu se aștepta la demisia premierului Victor Ponta.

'Nu mă așteptam la demisie. M-a surprins și pe mine. Este un exemplu, uitându-mă din punct de vedere comportamental, la ceea ce se numește teoria modernă a finanțelor comportamentale, lipsa de proprietate. Când oamenii nu au proprietate, politicieni, purtători de opinie, într-un anume demers care să fie suficient de lung sau de important, de a fi responsabil direct vor reacționa greu de înțeles pentru noi, din afară. Premierul părea destul de relaxat, așa, în ce privește orizontul lui pe un an de zile. El doar a scurtat acest orizont. Dacă am fi citit cu atenție lipsa de proprietate în a sta încă un an de zile, probabil că am fi putut intui un pic. Este, însă, surprinzător', a explicat profesorul.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de la conducerea Guvernului.

"Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cazul societății și dorința, din nou legitimă, de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă (clubul Colectiv — n. r.). Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă și, evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit și al Guvenului", a declarat premierul.

Peste 15.000 de persoane din București și alte câteva sute din țară, în special tineri, au protestat, marți, cerând demisiile premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, după incendiul care s-a produs vineri seară în clubul bucureștean Colectiv. Protestul a fost organizat pe rețelele sociale și a venit la patru zile de la incendiul în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți.

Manifestații au avut loc și la Iași, Constanța, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Ploiești, Miercurea Ciuc și Brașov. La Alba Iulia, aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marș al tăcerii, iar la Cluj-Napoca câteva sute au participat la o slujbă de pomenire oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuț pentru tinerii morți în incendiul de la Colectiv. Zeci de sibieni s-au rugat, marți seara, în Piața Mare din Centrul istoric al municipiului pentru victimele din Colectiv și au aprins lumânări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...