ANAF a încasat 2,5 milioane lei de la un contribuabil din grupul primelor 10 persoane cu averi mari

ANAF a încasat 2,5 milioane lei de la un contribuabil din grupul primelor 10 persoane cu averi mari

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat 2,5 milioane lei de la un contribuabil din grupul primelor 10 persoane fizice cu averi mari (PFAM) unde s-au încheiat verificările, informează, miercuri, instituția.

'O persoană din grupul PFAM a achitat 2,5 milioane de lei, reprezentând impozit pe venituri suplimentare nedeclarate și penalități de întârziere și dobânzi', se menționează în comunicatul ANAF.

Potrivit instituției, în acest an au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM care este format din 336 de persoane, asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale și se aplică programe de conformare. 

'Așa cum ANAF a informat în noiembrie 2015, în urma acestor verificări efectuate de Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice, în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM, pentru veniturile din anul 2011, au fost identificate venituri nedeclarate de 86.948.321 lei', se mai arată în comunicatul ANAF.

Conform instituției de stat, verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM — peste 20 de milioane de euro/persoană), au fost declanșate efectiv în anul 2013. În 2014, au fost declanșate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD îndeplinirea condițiilor legale privind diferența semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.

'Aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte: au fost analizate operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, în principal, pe format hârtie, fapt care a necesitat prelucrarea manuală a acestora; au fost verificate operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni); au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale), iar mare parte dintre activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe — activități investiționale diverse, tranzacții cu instrumente financiare pe piețele interne și internaționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple operațiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenței contribuabililor de a furniza astfel de informații)', se mai arată în comunicatul ANAF.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?