Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

ANRE: Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică

Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică, iar clientul final va avea dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, documentul reprezintă o îmbunătățire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificările și completările ulterioare.

'Documentul a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislația Uniunii Europene, în special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse în legislația națională prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice și gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare', se arată în comunicatul citat.

Conform noului ordin, principalele modificări aduse în favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbării furnizorului în orice zi calendaristică; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se condițiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale; eliminarea posibilității suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică; prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Proiectul de ordin a fost supus consultării publice (prin afișare pe pagina de internet a ANRE) în perioada decembrie 2013 — ianuarie 2014 și în perioada august-septembrie 2014 și ulterior dezbaterii în cadrul Consiliului consultativ al ANRE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Citiți ce i-a transmis lui Dragnea o mamă cu trei copii care a fost la mitingul de la Iași! România se …

2 ALERTĂ! După ce-a fugit ca un șobolan de la Iași, Dragnea scrie sfidător pe Facebook! Românii l-au taxat: „Căc…

3 CUTREMUR în MAI! Șeful DGA, acuzații PENALE la adresa ministresei din Teleorman: „Carmen Dan a mințit. Eu și f…

4 VIDEO Dragnea, imitat de actorii Teatrului de Comedie: „Nimic ești tu, mincinosule!

5 De ce ni se ascund aceste lucruri?

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X