ANRE: Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică

Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică, iar clientul final va avea dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, documentul reprezintă o îmbunătățire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificările și completările ulterioare.

'Documentul a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislația Uniunii Europene, în special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse în legislația națională prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice și gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare', se arată în comunicatul citat.

Conform noului ordin, principalele modificări aduse în favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbării furnizorului în orice zi calendaristică; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se condițiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale; eliminarea posibilității suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică; prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Proiectul de ordin a fost supus consultării publice (prin afișare pe pagina de internet a ANRE) în perioada decembrie 2013 — ianuarie 2014 și în perioada august-septembrie 2014 și ulterior dezbaterii în cadrul Consiliului consultativ al ANRE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

3 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

4 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

5 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi