APAPR: Fondurile de pensii private administrează active de 4,25 miliarde euro

Fondurile de pensii private din România administrează active de 4,25 miliarde euro, iar 94% din investiții sunt în România, potrivit datelor la finalul lunii septembrie prezentate luni, la o conferință de specialitate, de conducerea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Circa 75-80% din structura portofoliului îl reprezintă instrumentele financiare cu risc scăzut, iar fondurile de pensii private dețin 11% din titlurile de stat ale României, preferința fiind pentru maturități lungi, ceea ce conduce la reducerea volatilității în perioade de turbulențe.

Pe Bursa de Valori București /BVB/, fondurile de pensii private dețin plasamente de 700 milioane euro, fiind cei mai mari investitori instituționali locali, și asigură peste 10% din lichiditatea medie a Bursei, având un rol crucial în succesul ofertelor publice recente și reprezentând un factor de echilibru pe piața secundară de acțiuni.

Pe Pilonul II al fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii), lansat în 2008, activează 8 fonduri, cu 6,2 milioane participanți și active nete de 17,8 miliarde lei (4 miliarde euro). Randamentul mediu anual de la lansare este de 11,2%, iar în totalul activelor nete 14,2 miliarde lei au fost contribuții brut, iar 3,6 miliarde lei câștigul net din investiții.

Pe Pilonul III al pensiilor private facultative, lansat în 2007, activează 10 fonduri, cu 337.000 participanți și active nete de 975 milioane lei (221 milioane euro), iar randamentul mediu anual de la lansare este de 8,2%.

Potrivit APAPR, prioritățile industriei fondurilor de pensii private sunt stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ, continuarea eforturilor de revitalizare a Pilonului III, eficiența operațională, flexibilizarea cadrului investițional, adoptarea legii de plată a pensiilor private, iar prioritatea pe termen scurt este contribuția de 5% pentru Pilonul II, care să fie prevăzută în legea bugetului de asigurări sociale de stat în 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 VIDEO ALERTĂ / Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră! „Azi începe pedepsirea făptașilor măcelului din 10 august!”

4 Mesajul diasporei pentru Dăncilă!

5 BREAKING Diaspora dă cu votul în Dăncilă de-i zbârnâie mațele! S-au deschis și urnele din UK

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta