APAPR: Fondurile de pensii private administrează active de 4,25 miliarde euro

APAPR: Fondurile de pensii private administrează active de 4,25 miliarde euro

Fondurile de pensii private din România administrează active de 4,25 miliarde euro, iar 94% din investiții sunt în România, potrivit datelor la finalul lunii septembrie prezentate luni, la o conferință de specialitate, de conducerea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Circa 75-80% din structura portofoliului îl reprezintă instrumentele financiare cu risc scăzut, iar fondurile de pensii private dețin 11% din titlurile de stat ale României, preferința fiind pentru maturități lungi, ceea ce conduce la reducerea volatilității în perioade de turbulențe.

Pe Bursa de Valori București /BVB/, fondurile de pensii private dețin plasamente de 700 milioane euro, fiind cei mai mari investitori instituționali locali, și asigură peste 10% din lichiditatea medie a Bursei, având un rol crucial în succesul ofertelor publice recente și reprezentând un factor de echilibru pe piața secundară de acțiuni.

Pe Pilonul II al fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii), lansat în 2008, activează 8 fonduri, cu 6,2 milioane participanți și active nete de 17,8 miliarde lei (4 miliarde euro). Randamentul mediu anual de la lansare este de 11,2%, iar în totalul activelor nete 14,2 miliarde lei au fost contribuții brut, iar 3,6 miliarde lei câștigul net din investiții.

Pe Pilonul III al pensiilor private facultative, lansat în 2007, activează 10 fonduri, cu 337.000 participanți și active nete de 975 milioane lei (221 milioane euro), iar randamentul mediu anual de la lansare este de 8,2%.

Potrivit APAPR, prioritățile industriei fondurilor de pensii private sunt stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ, continuarea eforturilor de revitalizare a Pilonului III, eficiența operațională, flexibilizarea cadrului investițional, adoptarea legii de plată a pensiilor private, iar prioritatea pe termen scurt este contribuția de 5% pentru Pilonul II, care să fie prevăzută în legea bugetului de asigurări sociale de stat în 2015.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...