Aproape jumătate din forța de muncă din România este concentrată în 10 sectoare de activitate (studiu)

Zece sectoare de activitate concentrează 48% din forța de muncă din România și peste 50% din cifra de afaceri realizată de întreaga piață, se arată într-un studiu remis joi AGERPRES. Industria prelucrătoare, agricultura, construcțiile și învățământul sunt sectoarele din care au migrat, în ultima perioadă, segmente importante ale forței de muncă.

Transferul de forță de muncă s-a făcut și către zona antreprenorială, în special către comerț, însă acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influență pozitivă majoră din cauza unor factori obiectivi. În România activează, conform studiului realizat de ICAP România, aproape 200.000 de companii mici și mijlocii în acest domeniu. Majoritatea companiilor mici și medii din România își bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică — cumpără de la producători și vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producție sau cercetare — domenii care presupun însă un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare înaltă.

La finalul anului 2014, în clasamentul primelor 10 sectoare care angajează aproape jumătate din forță de muncă din România conduce comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor. Pe locurile următoare sunt comerțul cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, transporturile terestre și transporturile prin conducte, construcțiile de clădiri, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, activități de investigații și protecție, lucrări speciale de construcții, restaurante și alte activități de servicii de alimentație.

În aceste sectoare economice lucrau peste 1,882 milioane de angajați, în creștere cu 2% față de anul 2013. Primele trei sectoare, 'Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor', 'Comerț cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete', 'Transporturi terestre și transporturi prin conducte' angajează jumătate din forță de muncă activă în cele 10 sectoare și aproape un sfert (949.350) din forța de muncă ce activează în totalul firmelor care depus raportări în 2014.

Cele 10 sectoare menționate concentrează 48% din forța de muncă totală și 53% din cifra de afaceri totală (cifra de afaceri ca total al raportărilor din 2014 ale firmelor), în creștere cu 6,2% față de 2013. Firmele care activează în aceste sectoare și care au raportat profit în 2014 au consemnat un rezultat total mai mare cu 25% față de 2013, în timp ce pierderea raportată de firmele a fost în 2014 cu 15% mai mică decât în 2014.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

5 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări