Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii, pentru a redeschide băncile (Reuters)

Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii, pentru a redeschide băncile (Reuters)

Propunerile făcute săptămâna trecută de Guvernul Greciei sunt încă în vigoare, dar au fost efectuate unele 'îmbunătățiri', a afirmat, marți, un oficial guvernamental elen, înaintea summit-ului miniștrilor de Finanțe din zona euro, transmite Reuters.

Aceste propuneri vor fi discutate la întâlnirile liderilor din zona euro, a anunțat oficialul. Acesta a adăugat că Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii internaționali, astfel încât să fie restabilită finanțarea sistemului bancar elen, care se confruntă cu un posibil colaps, dacă restricțiile impuse săptămâna trecută nu sunt curând ridicate.

'Acele propuneri se referă la reforme, finanțare, un program de investiții și un acord privind datoria', a afirmat oficialul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Duminica trecută, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, oficialul a informat că băncile elene vor fi închise până pe 6 iulie, dar perioada a fost prelungită până miercuri, 8 iulie.

Luni, BCE a anunțat că menține linia de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricționat și va înăspri condițiile de acordare a finanțării, majorând garanțiile solicitate în schimbul fondurilor. Decizia BCE va limita opțiunile autorităților de la Atena.

În prezent, finanțarea de urgență oferită de BCE băncilor elene este limitată la 89 de miliarde de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...