Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, publicată

Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, publicată

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, care pot fi achiziționate de beneficiarii privați prin măsurile de investiții aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală, informează, vineri, instituția.

Baza de date cu prețuri de referință a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1571 din 15 octombrie 2014 și este disponibilă pe site-ul AFIR sub forma unei aplicații web. Aceasta poate fi utilizată atât de viitorii beneficiari ai PNDR, cât și de beneficiarii care vor demara procedura de achiziție. Aplicația bazei de date va rula online pe site-ul AFIR, fără a fi nevoie de descărcarea acesteia de către cei care doresc să o folosească.

Practic, în cazul în care beneficiarul privat dorește să achiziționeze un produs care se regăsește în Baza de Date cu Prețuri de Referință a AFIR, acesta va putea să-l achiziționeze direct, fără a mai parcurge procedura de selecție de oferte.

"Baza de Date cu Prețuri de Referință simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe lângă simplificarea propriu-zisă a procedurii de achiziție și, implicit, impact pozitiv major asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achiziții. Pentru a ne asigura că răspundem nevoilor beneficiarilor și că vom fi în permanență într-o directă corelare cu piața de profil, AFIR va actualiza periodic această bază de date, atât din punct de vedere al adaptării prețurilor în funcție de evoluțiile pieței, cât și din punct de vedere al introducerii de noi elemente care pot face obiectul unei achiziții eligibile prin PNDR. Baza de date devine astfel un instrument util, atât pentru beneficiari, cât și pentru Agenție, fiind o premieră la nivel național", a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Beneficiarul care urmează acest tip de achiziție trebuie să se asigure că bunul care urmează a fi cumpărat trebuie să se regăsească în memoriul justificativ (pentru proiecte care nu prevăd lucrări de construcții-montaj) sau în studiul de fezabilitate (pentru proiecte care prevăd lucrări de construcții-montaj) depus de beneficiar odată cu proiectul de investiție și să respecte întocmai cerințele și caracteristicile tehnice menționate în aceste documente, precizează AFIR.

Prețul maxim eligibil al bunului achiziționat este cel înscris în Baza de Date. În cazul în care bunul achiziționat are un preț mai mare decât cel menționat în Baza de Date, diferența de preț va reprezenta o cheltuială neeligibilă și va fi suportată integral de către beneficiar.

Pentru decontare, beneficiarul va prezenta la Agenție contractul de vânzare — cumpărare, însoțit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca și modelul trebuie să fie identice cu cele înregistrate în Baza de Date. De asemenea, este necesară prezentarea unei anexe la contractul de vânzare cumpărare în care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plată.

"Pentru achizițiile descrise mai sus nu este necesară întocmirea unui dosar pentru avizarea achiziției. Toate documentele vor fi prezentate direct la plată, fiind incluse în dosarul cererii de plată. În baza de date a AFIR vor fi afișate exclusiv următoarele informații: codul CPV (codul comun privind achizițiile publice), marca, modelul, dotările standard și prețul exprimat în Euro, fără TVA. Astfel, bunurile vor putea fi căutate de către beneficiari după codul CPV, denumire echipament, marcă, model, caracteristica tehnică principală etc. Metodologia pentru colectarea datelor necesare constituirii bazei de date cu prețuri de referință s-a elaborat respectând principiile transparenței, asigurării rezonabilității costurilor și bunei gestionări a fondurilor comunitare", menționează AFIR.

În conformitate cu cerințele regulamentelor europene care vizează finanțarea din FEADR, sprijinul acordat beneficiarilor trebuie să respecte principiul rezonabilității costurilor. În acest sens, statele membre au obligația de a se asigura de faptul că toate costurile sunt stabilite printr-o metodă de calcul corectă, echitabilă și verificabilă.

Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate s-a realizat în urma colectării informațiilor furnizate de către producătorii, importatorii sau distribuitorii autorizați de mașini, utilaje și echipamente specializate, care sunt centralizate, verificate și validate de către experții AFIR.

Colectarea informațiilor comunicate este permanentă pe toată perioada de implementare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020, Baza de date urmând a se completa periodic cu noi elemente.

Pentru înscrierea în această bază de date, până la implementarea sistemului de înscriere online a furnizorilor, AFIR pune la dispoziția tuturor producătorilor, importatorilor sau distribuitorilor de mașini, utilaje și echipamente specializate de la nivel mondial, formularele tip "Solicitare de înscriere', "Declarație pe propria răspundere' și "Tabel cu oferta de prețuri'. Acestea se pot descărca gratuit de pe site-ul www.afir.info.

Orice producător, importator sau distribuitor care dorește să-i fie inclusă gama de produse oferite în baza de date trebuie să transmită în format electronic către AFIR următoarele documente: solicitarea de înscriere, tabelul cu oferta de prețuri, documentul care atestă calitatea de partener, importator sau distribuitor autorizat al producătorului și declarație pe propria răspundere privind înscrierea în Baza de Date cu prețuri de referință.

Veridicitatea nivelurilor prețurilor incluse în solicitările trimise se va demonstra prin lista oficială de prețuri, valabilă pentru România, a producătorilor, importatorilor și distribuitorilor. În cazul importatorilor sau distribuitorilor, este recomandabil ca lista să fie asumată și de producător.

"AFIR va efectua verificări suplimentare ale prețurilor prezentate și va introduce în baza de date prețuri care, în urma verificărilor, pot fi mai mici decât cele prezentate inițial de ofertant. În cazul în care AFIR identifică diferențe între prețurile comunicate și cele reale, verificările vor fi extinse asupra tuturor prețurilor comunicate și, până la finalizarea verificărilor, va exclude din baza de date toate echipamentele comunicate de către respectivul producător, importator sau distribuitor", adaugă AFIR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...