Bienala Națională de Arhitectură 2014, în 15-30 octombrie; 161 de lucrări, prezentate

Bienala Națională de Arhitectură 2014, în 15-30 octombrie; 161 de lucrări, prezentate

161 de lucrări vor fi prezentate, între 15 și 30 octombrie, la cea de a XI-a ediție a Bienalei Naționale de Arhitectură (BNA 2014), cu tema "Dilemele și provocările spațiului arhitectural (România, 2013-2014), a anunțat luni într-o conferință de presă comisarul bienalei, prof. dr. arh. Sergiu Nistor.

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ

"Vor fi prezentate 161 de lucrări: clădiri de locuințe (individuale și colective), dotări socio-culturale și de producție, proiecte de amenajare a spațiului urban, restaurări de monumente istorice, arhitectură de interior și, nu în ultimul rând, o secțiune bogată de publicații", a precizat Nistor, menționând că numărul de lucrări este mai mic decât al Bienalei precedente, de acum doi ani.

Bienala Națională de Arhitectură 2014, "o reuniune profesională și o competiție colegială", dorește să fie, "așa cum deseori perioadele de criză prilejuiesc, o șansă de reflecție: o reflexie asupra valorilor fundamentale ale ambientului urban sau rural, o oportunitate pentru reformularea rolului creației arhitecților și urbaniștilor, o chemare la protejarea, sporirea ori punerea în evidență a acestor valori".

Bienala "oferă nu doar oportunitatea expunerii răspunsurilor concrete ale dialogului dintre beneficiar și profesionist, ci se dorește, prin lucrările participanților, un parcurs prin întrebările și dilemele societății românești contemporane, un spațiu al prezentării frământării creative a arhitecților, urbaniștilor și colaboratorilor lor în fața provocărilor timpului, luminii și spațiului".

Potrivit lui Sergiu Nistor, expoziția-concurs va fi structurată pe șapte secțiuni și va cuprinde lucrările executate ori publicațiile editate în ultimii doi ani de arhitecți cu drept de semnătură, urbaniști, arhitecți de interior, conductori arhitecți, designeri, scenografi, restauratori, istorici și critici de artă și arhitectură.

De asemenea, evenimentul include o serie de conferințe profesionale, în primul rând cele ale secțiunilor, dar și patru conferințe intitulate "România 100 Plus, mese rotunde și lansări de carte de arhitectură, programate a se desfășura la sediul Universității de Arhitectură, precum și la Institutul Francez, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Cultural Român.

În urma jurizării vor fi acordate șapte premii, medalia Președintelui UAR și Medalia Opera Omnia.

Festivitatea de deschidere a expoziției-concurs "Bienala Națională de Arhitectură, ediția a XI-a, București, 2014" va avea loc miercuri, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", iar Gala decernării premiilor este programată pentru joi, la Teatrul Național București.

Gala de închidere și prezentarea catalogului BNA 2014 va avea loc pe 30 octombrie la Universitatea de Arhitectură, urmând ca pe 4 noiembrie expoziția să fie inaugurată la Sibiu. BNA 2014 va fi prezentată în perioada noiembrie 2014 — 20 decembrie 2015, național (prin structurile teritoriale ale UAR) și internațional (prin Institutul Cultural Român, panouri și film).

Organizat de Uniunea Arhitecților din România în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, evenimentul este cofinanțat de Ministerul Culturii, partener oficial al BNA 2014 fiind Primăria Sectorului 1, care contribuie la editarea Catalogului expoziției. La reușita evenimentului își vor aduce contribuția, prin parteneriate instituționale, ICR, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez și British Council și partenerii tradiționali ai UAR — Uniunea Restauratorilor de Monumente Istorice, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" și Muzeul Național al Țăranului Român.

AGERPRES/(AS, A — autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante