Black Friday: Aproximativ 5 milioane de români au cumpărat produse de peste 300 milioane de lei (bilanț provizoriu)

Black Friday: Aproximativ 5 milioane de români au cumpărat produse de peste 300 milioane de lei (bilanț provizoriu)

Aproape cinci milioane de români au rotunjit conturile retailerilor în "Vinerea Neagră" din acest an, sesiunea de shopping indicând un bilanț provizoriu al vânzărilor de peste 300 de milioane de lei. Pe lista de achiziții, cu reduceri de până la 80%, s-au regăsit atât autoturisme de lux, cât și aparatură electronică de ultimă generație sau cele mai renumite branduri de parfumuri și cele mai noi titluri de cărți.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

* eMAG, cel mai mare retailer online din România, a vândut, în primele nouă ore ale zilei de vineri, 21 noiembrie, un număr de 420.000 de produse, în valoare totală de 146.157.200 lei. În afară de tradiționalele produse electronice și electrocasnice, comerciantul a bifat și 44 de autoturisme, în valoare totală de 1,1 milioane de euro. De altfel, cel mai scump produs vândut vreodată online este un BMW X6, comercializat la prețul de 66.500 de euro, cu un discount de 20.000 de euro față de tariful de listă. Până vineri la ora 18,00, au fost vândute 4.000 de tichete pentru toate tipurile de carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat), oferite cu un discount de 10% față de prețul la pompă.

Cu șase ore înainte de finalul campaniei "Black Friday 2014", eMAG vânduse 30.000 de telefoane mobile, 20.000 de tablete, 12.000 de televizoare, 4.000 de parfumuri, 4.000 de anvelope, 8.000 de jucării, 52 de tone de mâncare pentru animale. Din suma totală a vânzărilor, peste 1,15 milioane de lei au reprezentat comenzi la 730 de produse resigilate care au avut afișate prețuri greșite. Duminică, 23 noiembrie, în intervalul 20,30 — 22,59, din cauza unei erori la încărcarea prețurilor, unele produse resigilate au avut tarife de vânzare cuprinse între 1 leu și 8 lei pentru o gamă largă de produse, cum a fost și cazul unui televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD, redus de la 4.246 de lei la 3 lei. Toate aceste comenzi vor fi onorate de către comerciant.

* Campania derulată de Flanco în "Vinerea Neagră" timp de trei zile (de vineri până duminică) a strâns la final peste un milion de cumpărători în 87 de magazine din întreaga țară. Cele 400.000 de produse cu prețuri reduse au adus în conturile retailerului peste 110 milioane lei, cu aproape 50 de milioane de lei mai mult decât în anul anterior. Reducerile maxime aplicate au fost de 80%, iar cele medii de 35-45%. Anul trecut, Flanco Retail a raportat vânzări de 72 milioane lei în 'Vinerea Neagră'.

* Domo a adus la raft, dar și online, prin propria pagină de Internet, sute de produse cu reduceri de până la 80% față de prețul obișnuit, precum televizoare, home cinema, telefoane, laptopuri și periferice, aparate foto, electrocasnice mari și mici sau produse de îngrijire personală. Retailerul electroIT anticipa, pentru cele trei zile din week-endul 21 — 23 noiembrie, un bilanț al vânzărilor de 22,6 milioane de euro, după ce, anul trecut, în cadrul "Black Friday', suma a fost de 15,1 milioane de euro. Campania "Black Friday' de la Domo continuă până pe 27 noiembrie sub sloganul "O Văptămână de Vineri".

* EvoMAG a vândut, între 21 și 23 noiembrie, de două milioane de euro, un element special pentru acest an fiind faptul că oferta a cuprins și autoturisme din gama Volkswagen și Audi, cu reduceri de 25%. Clienții care și-au dorit un autoturism trebuiau să plătească o taxă de rezervare, în valoare de 1.000 de euro. Potrivit datelor companiei, în "Vinerea neagră' au fost finalizate aproape 20.000 de comenzi.

* F64 Studio, cel mai mare retailer foto din țară, a raportat în cele trei zile de reduceri de "Black Friday" vânzări de aproape 13 milioane de lei, cu trei milioane de lei mai mari decât în campania anterioară. Între 21 și 23 noiembrie 2014, au fost puse în vânzare 25.000 de produse, dintre care 3.500 de aparate foto DSLR și 4.000 de obiective foto.

* Magazinul Oktal.ro a demarat campania de Black Friday 2014 în noaptea de joi spre vineri, la ora 00,00, iar din primele estimări ale companiei vânzările au depășit un milion de euro, cu 300.000 de euro peste valoarea din 2013. Cele mai căutate produse de către clienții Oktal.ro au fost telefoanele, televizoarele și laptopurile. În primele nouă ore ale campaniei, magazinul online a vândut 1.500 de telefoane mobile, 800 de televizoare și 1.000 de laptopuri.

* FashionDays.ro, cel mai mare magazin online de modă din România, a înregistrat 30.000 de comenzi în primele zece ore de 'Black Friday' și o valoare a produselor vândute cu reducere de două milioane de euro. Pentru această ediție din campania de reduceri, Fashion Days a oferit discounturi totale în valoare de 9,6 milioane de euro la 500.000 de produse de la peste 1.000 de branduri internaționale.

* Site-ul Okazii.ro a intrat în campania ''Vinerea Neagră'' prin intermediul inițiativei ''Black November'', ce a debutat pe 3 noiembrie și se va încheia în data de 30 noiembrie, cu reduceri de prețuri de până la 60% la peste 200.000 de produse din principalele categorii: Fashion& Beauty, Telefoane mobile, Auto-moto, Computere și electronice, Jocuri video și muzică, Universul copiilor, Librărie, Sport, Artă și obiecte de colecție, Casă și grădină. După ce anul trecut vânzările raportate de site-ul comercial au fost de un milion de euro, în 2014 "Vinerea Neagră' a dublat această sumă.

* Pe data de 21 noiembrie, în intervalul orar 7,00 — 18,00, cel mai mare site de anunțuri auto din România, Autovit.ro, a organizat, în premieră, ''Black Friday'', timp în care au fost puse în vânzare autoturisme noi și second-hand cu reduceri substanțiale, de până la 15.000 de euro. Cea mai mare reducere a fost la un autoturism nou Mercedes CLS 350, ce a putut fi cumpărat cu 49.600 euro, de la 84.460 euro. Prima mașină vândută în vinerea reducerilor a fost un Chevrolet Cruze care și-a găsit cumpărător în primele două ore de la postarea anunțului. Acesta a scos din buzunar 7.500 de euro, în loc de 15.170 de euro, cât costa mașina la preț întreg. La proiectul "Black Friday', demarat de Autovit.ro, au participat dealeri auto din toată țara, iar clienții au putut contacta firma prin telefon sau email pentru rezervarea mașinii în baza unor condiții prestabilite. Potențialii clienți au intrat pe lista de așteptare a furnizorilor în ordinea în care și-au arătat interesul pentru achiziția unui autoturism.

* În acest an, de "Black Friday", elefant.ro a înregistrat peste 35.000 de comenzi, cele mai cerute produse fiind din categoriile: ceasuri, parfumuri, produse home-deco și jucării. Traficul magazinului online a crescut de peste șase ori față de 2013, când, în aceeași perioadă, s-au înregistrat aproximativ 300.000 de vizite. Doar în ziua de 21 noiembrie, în cele 24 de ore de "Black Friday' s-au vândut peste 5.000 de ceasuri, mii de parfumuri în toate variantele de gramaj la prețuri mai mici de 100 de lei, mai mult de 100 de canapele, mii de accesorii de bucătărie, iar în fiecare minut s-au comandat peste 1.000 de cărămizi LEGO. De asemenea, în aceeași zi, pe elefant.ro s-au vândut peste 100.000 de cărți tipărite și digitale. Campania "Vinerea Neagră' va continua până pe 30 noiembrie, astfel încât mai mult de 10.000 de produse mai pot fi găsite în continuare la reducere.

Din ce în ce mai mulți români sunt atrași de reducerile din "Vinerea Neagră'

Înainte de începerea campaniei "Black Friday' din acest an, studiile de specialitate arătau faptul că numărul celor care aveau în intenție să cumpere cel puțin un produs cu acest prilej era în creștere cu peste un milion de persoane față de anul 2013.

Datele MillwardBrown România, publicate cu o zi înaintea 'isteriei' cumpărăturilor, arătau că numărul românilor care au auzit de reducerile din cadrul 'Black Friday' a ajuns, anul acesta, la 63% în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

De asemenea, numărul celor care plănuiesc să cumpere ceva cu această ocazie a crescut, în 2014, cu 1,3 milioane de persoane. Cu alte cuvinte, 38% dintre românii cu vârsta între 18 și 65 de ani (aproximativ 4,75 milioane) doresc să cumpere ceva de Black Friday ('probabil voi cumpăra' sau 'sigur voi cumpăra').

La "Black Friday' din acest an, studiul arată că printre cele mai căutate produse erau electrocasnicele mici (36%), televizoarele (30%) și telefoanele mobile (20%).

În ceea ce privește plățile realizate cu această ocazie, PayU, principalul integrator de plăți online din România, se aștepta ca peste 5 milioane de români să profite de 'Black Friday' în acest an, adică aproape unul din doi români care au acces la Internet.

Pe de altă parte, conform Netopia mobilPay, suma medie ce se estima că o vor cheltui românii anul acesta pe produsele pregătite de comercianții români era de circa 340 de lei, de aproape două ori mai mare față de suma medie tranzacționată online cu cardul în restul anului, în valoare de circa 180 lei.

Utilizarea sintagmei 'Black Friday' este regăsită în articole publicistice ale vremii încă din secolul XIX, în Statele Unite ale Americii /SUA/. Asocierea sărbătorii promoțiilor se face, la acel moment, cu criza financiară din 1869. Cea mai veche invocare cunoscută sub numele de 'Vinerea Neagră', care se referă la cumpărăturile făcute în cea de-a doua zi după Ziua Recunoștinței, a fost făcută într-un buletin de relații publice din anul 1961. Numele și originea sărbătorii sunt împământenite în Philadelphia.

În ianuarie 1966, se stabilește definitiv titulatura de 'Black Friday', prin care se deschide oficial sezonul de cumpărături de Crăciun în centrul orașului. Este momentul în care blocajele din trafic sunt masive, iar trotuarele devin neîncăpătoare.

În România, primele tentative 'Black Friday' s-au manifestat în anul 2010, dar abia un an mai târziu principalii retailerii autohtoni s-au implicat în promovarea acestui gen de campanie comercială.

Anul trecut, sute de promoții au făcut ca mai mult de patru milioane de români să cumpere cel puțin un produs în 'Vinerea Neagră' atât din magazinele tradiționale, cât și online, vânzările totale depășind 200 de milioane de euro, dublu față de estimările inițiale.

În cadrul ediției Black Friday 2013, suma medie plătită online cu cardul s-a ridicat la circa 260 de lei, în timp ce tranzacția medie procesată online s-a ridicat la circa 150 de lei.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria