Boghicevici: ANAF să aștepte pronunțarea instanțelor în problema impozitării retroactive a diurnelor muncitorilor români din străinătate

Boghicevici: ANAF să aștepte pronunțarea instanțelor în problema impozitării retroactive a diurnelor muncitorilor români din străinătate

Deputatul PNL Claudia Boghicevici a declarat că ANAF și Ministerul Muncii trebuie să oprească taxarea retroactivă a diurnelor românilor care muncesc în străinătate până la lămurirea în instanță a diferendului cu agențiile de muncă temporară. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES marți, Boghicevici condamnă "excesul de zel" manifestat de ANAF, cu sprijinul ministrului Muncii Rovana Plumb, în acțiunile de impunere retroactivă a plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pe diurnele plătite de agențiile de muncă temporară românilor care muncesc în străinătate.

În comunicat se arată că deputatul PNL solicită oprirea acestei operațiuni până la lămurirea în instanțe a diferendului, având în vedere că debitele impuse de către ANAF survin în urma unei interpretări controversate a Codului Fiscal în vigoare, iar aceste prevederi sunt contestate în instanțe de către firmele sancționate.

"Această hinghereală a firmelor care plasează muncitori români în străinătate a început înainte de campania pentru prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, când candidatul PSD Victor Ponta căuta cu disperare bani la buget pentru finanțarea pomenilor sale electorale. În acea perioadă, agențiile de muncă temporară au fost călcate de sute de controale inopinate din partea ANAF, iar din ianuarie anul acesta operațiunea ANAF girată de ministrul Rovana Plumb a căpătat amploare, riscând să blocheze activitatea a sute de firme care asigură locuri de muncă pentru o sută de mii de români", spune deputatul PNL.

Claudia Boghicevici afirmă că firmele nu au fost informate despre impunerea retroactivă a plății unor debite.

"Ca și în cazul abuzurilor la controalele ANAF privind noile prevederi legate de emiterea bonurilor fiscale, și în cazul controalelor de la agențiile temporare de muncă s-a manifestat același exces de zel, inspectorii ANAF ajungând să impună unor asemenea firme plata retroactivă a milioane de euro pentru diurnele din ultimii 4-5 ani de zile. În cazul acestor abuzuri nu vorbim doar despre inconștiența guvernanților de a omorî zeci de mii de locuri de muncă, ci și de nedreptatea de a impune retroactiv plata unor debite despre care aceste firme nu au fost informate niciodată, chiar dacă au fost permanent controlate în acești ultimi 5 ani", arată Boghicevici.

Deputatul PNL declară că "guvernanții nu țin cont de principiul aplicării unitare a legislației fiscale, instituit de prevederile Codului de Procedură Fiscală în vigoare, ci aplică milițienește diverse interpretări peste noapte ale legislației fiscale".

"Cer ANAF să oprească de urgență aceste abuzuri și să aștepte pronunțarea instanțelor în problema impozitării retroactive a diurnelor muncitorilor români din străinătate pentru a nu contribui la explozia șomajului în țara noastră", conchide Claudia Boghicevici. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...