Câștigul salarial net, în creștere cu 1,1% în septembrie;cel mai mult s-a câștigat în extracția de petrol și gaze

Câștigul salarial net, în creștere cu 1,1% în septembrie;cel mai mult s-a câștigat în extracția de petrol și gaze

Câștigul salarial mediu nominal net în luna septembrie a fost de 1.833 lei, în creștere cu 1,1%, respectiv 20 de lei, raportat la august, valorile cele mai mari înregistrându-se în domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale (5.895 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.075 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100,8% pentru luna septembrie 2015 față de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna august 2015.

În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal brut, acesta s-a ridicat în septembrie la 2.541 lei, cu 1% mai mare decât în luna august 2015.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

În luna septembrie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna august 2015. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat atât acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru "Ziua petrolistului") și a unor sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost cu 23,3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, între 10,5% și 16,5% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, transporturi aeriene, între 3,5% și 7,0% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, alte activități industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost cu 9,1% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 7,4% în extracția minereurilor metalifere, între 2,5% și 4,5% în telecomunicații, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (cu 6,1%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administrația publică (cu 0,9%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a scăzut ușor în luna septembrie față de luna august 2015, cu 0,1%.

INS precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

"Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an'', explică INS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?