Deconspirarea unei vaste rețele de spionaj informatic, vizând peste 30 de țări

Deconspirarea unei vaste rețele de spionaj informatic, vizând peste 30 de țări

Societatea specializată în securitate informatică Kaspersky Lab a anunțat marți identificarea unei redutabile rețele de 'spioni cibernetici', aflate la originea unor atacuri de o complexitate fără precedent care infectau hard-disk-uri ale guvernelor, agențiilor guvernamentale și societăți strategice în peste 30 de țări, potrivit AFP.

Botezat 'Equation' de Kaspersky, acest grup 'a infectat din 2001 mii, dacă nu chiar zeci de mii de computere în peste 30 de țări în lume', scrie societatea într-un raport.

Kaspersky evocă o rețea 'care depășește tot ce este cunoscut în termeni de complexitate și de sofisticare a tehnicilor' și 'unică în aproape toate aspectele activităților sale'.

Ea 'utilizează instrumente foarte complicate și costisitoare de dezvoltat în vederea infectării victimelor, a accesării datelor acestora și a mascării activității sale cu un profesionalism remarcabil', arată Kaspersky.

Referindu-se la autorii acestor atacuri, laboratorul rus informează despre 'legături solide' cu faimosul virus Stuxnet, aflat la originea atacurilor împotriva programului nuclear iranian și utilizat, potrivit Teheranului, de SUA și Israel.

De asemenea, virusul Fanny, unul dintre cei utilizați de acest grup, poartă urme care arată că 'dezvoltatorii Equation și Stuxnet sunt fie aceiași, fie că cooperează strâns'.

Atacurile au fost în măsură să infecteze 'circa 2.000 de utilizatori lunar' în peste 30 de țări, menționează raportul. Majoritatea lor au fost detectați în Iran, Rusia, Pakistan și Afganistan. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

2 „Aici e România, sunteți nebuni la cap?” / Interlopii români, război fără precedent cu mafia albaneză după ce te…

3 De citit!

4 Soțul i-a luat copiii, iar sora a vândut-o proxeneților / Iadul trăit de o româncă, în Spania / A fost salvată de …

5 Roxen / „Sunt un băiat în corp de fată”