Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% și o creștere economică de 4,4%

Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% și o creștere economică de 4,4%

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat, joi, proiecțiile macroeconomice ale bugetului de stat pe 2016, arătând că deficitul ESA este de 2,95%, o creștere economică de 4,4% din PIB și un produs intern brut nominal de 746,6 miliarde de lei.

"Deficitul ESA pentru anul viitor îl estimăm la 2,95% din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8% din PIB și a unui deficit structural de 2,73% din PIB, aceste cifre sunt calculate într-un cadru macroeconomic pornind de la o creștere economică de 4,4% a PIB și un PIB nominal de 746, 6 miliarde lei", a precizat Anca Dragu, la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.

Dragu a spus că bugetul pornește de la o estimare a veniturilor pentru anul următor, astfel încât să fie o creștere nominală a veniturilor cu 1,6%, adăugând că proiecția veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculați de Comisia Națională de Prognoză.

"La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate de Parlament și de Guvern în anul 2015 pentru anul 2016 și au ca efect majorarea cheltuielilor cu 13 miliarde de lei", a menționat ministrul Finanțelor.

Ea a mai arătat, referitor la principalele categorii de cheltuieli cuprinse în bugetul consolidat pe 2016, că investițiile înregistrează o creștere ajungând la 5,1% din PIB, față de 4,7% din PIB estimat pentru anul 2015, cheltuielile de asistență socială sunt aproximativ constante, iar cheltuielile de personal înregistrează o creștere de la 7,3% la 7,7% PIB ca urmare a numeroaselor creșteri salariale care au avut loc.

Potrivit acesteia, în privința cheltuielilor cu sănătatea, va fi o creștere de 3,1 miliarde de lei atât la Ministerul Sănătății, cât și la CNAS, o creștere a cheltuielilor cu educația cu 9,6% față de 2015, precum și o creștere semnificativă pe zona cercetare-dezvoltare cu 23%.

Ea a spus că abordarea fiscal-bugetară la întocmirea bugetului cuprinde "asigurarea stabilității și predictibilității fiscale pentru creșterea încrederii mediului de afaceri și stimularea investițiilor private", "creșterea eficienței folosirii resurselor bugetare, creșterea transparenței în conducerea politicii fiscal-bugetare".

"Avem în vedere supunerea proiectelor pentru anul următor dezbaterilor publice, precum și o monitorizare atentă a implementării acestor proiecte și schimbarea paradigmei contribuabil-stat printr-o atitudine mai prietenoasă față de contribuabil, astfel încât statul să fie în slujba contribuabilului. Ne gândim la o serie de măsuri de introducere a plății cu cardul și a plăților online, conectarea tuturor bazelor de date din interiorul ANAF, dar și între diferite instituții ale statului astfel încât să reducem birocrația și drumurile pe care contribuabilii le fac de la un ghișeu la altul", a explicat Dragu.

Proiectul de buget urmează să fie pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor începând de vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineață, iar săptămâna viitoare să fie adoptat de Guvern și trimis la Parlament, astfel încât forul legislativ să îl adopte până în 17 decembrie, a mai spus Dragu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...