Enel crede că va vinde activele din România până la afârşitul anului. Favorite la preluarea operaţiunilor sunt RWE şi State Grid Corporation of China

Enel crede că va vinde activele din România până la afârşitul anului. Favorite la preluarea operaţiunilor sunt RWE şi State Grid Corporation of China

„Procesul avansează într-o manieră ordonată. În această perioadă apar primii potenţiali cumpăratori, iar băncile cataloghează diversele oferte. Cred că procesul va putea fi încheiat până la finele anului“, a afirmat Starace întro conferinţă de presă la Rimini.

 

Enel a anunţat în luna iulie că a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare a energiei din România şi Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor.

 

În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

 

Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%, iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).

 

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Analiştii dau ca favorite la preluarea operaţiunilor grupul german RWE, care tocmai şi-a deschis o filială în România, şi State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de utilităţi din lume. De asemenea, şi Electrica ar putea fi interesată de preluarea distribuţiei de electricitate în Banat şi Dobrogea, potrivit Ziarului Financiar.

 

În Slovacia, Enel vrea să vândă o participaţie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producător de energie al ţării, cu o cotă de piaţă de aproape 80%. În 2013, a raportat venituri de 2,9 miliarde de euroşi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 708 milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Diva Bianca Drăgușanu, mesaje de tachinare pentru Alex Bodi, după ce a fost părăsit de Daria Radionova

3 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

4 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

5 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată