FIDELIS: Populația a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei; dobânda - 2,15% pe an

FIDELIS: Populația a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei; dobânda - 2,15% pe an

Populația a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 - 19 iunie 2015, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an, a anunțat, luni, Ministerul Finanțelor Publice. Instituția precizează că a alocat integral suma subscrisă.

Emisiunea de titluri de stat, prima din ultimii 10 ani destinată populației, a fost subscrisă de un număr total de 1.236 investitori iar cea mai mare cerere s-a înregistrat în București (46,13%). Capitala a fost urmată de județele Sibiu (3,37%), Mehedinți (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) și Olt (2,76%).

'Ministerul Finanțelor Publice anunță alocarea integrală în valoare de 64,999 milioane de lei a titlurilor de stat pentru populație subscrise în perioada 8 — 19 iunie a.c., în cadrul Programului pilot FIDELIS, cu o maturitate de 2 ani. Dobânda finală a fost stabilită la 2,15%. Investitorii au subscris un număr total de 64.999 titluri, din care 64.686 titluri de stat prin cele trei bănci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale și Raiffeisen Bank, prin intermediul unei rețele de 486 unități distribuite pe întreg teritoriul țării și 313 titluri de stat prin 6 participanți eligibili (societăți de servicii de investiții financiare). Un număr de 27.810 titluri au fost subscrise în tranșa primară (până la maximum 50 titluri) și 37.189 titluri în tranșa secundară (peste 50 titluri)', se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului, relansarea după 10 ani a titlurilor de stat dedicate în exclusivitate populației prin Programul FIDELIS are în vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori în titlurile de stat, precum și îmbunătățirea culturii financiare a populației.

Titlurile de stat pentru populație vor fi tranzacționate la Bursa de Valori București începând cu data 26 iunie 2015.

Ministerul Finanțelor Publice urmează să facă o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicată populației, în baza căreia va stabili strategia de piață privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentală.

Valoarea programului, denumit Fidelis, a fost de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, iar valoarea nominală a unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei. Scadența emisiunii este la 2 ani.

În cazul în care investitorul dorește vânzarea titlurilor de stat achiziționate în oferta sau cumpărarea unor titluri noi, după închiderea ofertei, și listarea titlurilor la BVB, acesta poate consulta cotațiile pe site-ul www.bvb.ro, dar trebuie să ia legătura cu intermediarul.

Comisionul perceput de băncile intermediare pentru vânzarea sau cumpărarea acestor titluri de stat nu va depăși 0,1% din valoarea vânzării/cumpărării în timp ce societățile de investiții financiare vor aplica propria politică de comisionare.

Potrivit autorităților, dobânda și câștigul de capital obținute de investitorii persoane fizice din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile. De asemenea, maximul intervalului de dobândă la care poate subscrie populația va fi mai mare față de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeași maturitate (2 ani). Vânzarea titlurilor de stat pe bursă va permite conservarea dobânzii acumulate până la momentul tranzacției spre deosebire de alte investiții la care dobânda se pierde în cazul în care respectiva investiție nu este păstrată pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit.

FIDELIS a fost este prima emisiune de titluri de stat pentru populație derulată de Ministerul Finanțelor Publice în ultimii 10 ani. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...