Firmele rămân reticente în accesarea creditelor; 62% nu au solicitat un credit în ultimele șase luni (sondaj BNR)

Firmele rămân reticente în accesarea creditelor; 62% nu au solicitat un credit în ultimele șase luni (sondaj BNR)

Firmele din România rămân reticente în a accesa credite bancare, iar cele care au credite nu intenționează să își majoreze gradul de îndatorare, reiese dintr-un sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România și capacitatea acestora de a face față unor condiții financiare nefavorabile publicat, marți, pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).

'Majoritatea firmelor (62%) a raportat că nu a solicitat credite de la instituțiile financiare în perioada octombrie 2014 — martie 2015. (...) Companiile au declarat majoritar că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară: 64% dintre firme nu ar lua un credit în lei și 68% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost', reiese din studiul citat.

După dimensiunea firmei, ponderea IMM-urilor fără datorii la terți este semnificativ mai mare decât cea a corporațiilor (28% față de 7%).

Astfel, companiile continuă să se bazeze preponderent pe finanțarea internă. 44% dintre respondenți au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanțare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referință.

'Finanțarea bancară este utilizată la scară redusă de către companii, 7% indicând folosirea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit și 3% optând pentru un credit de investiții. Creditele având garanția fondurilor de garantare au fost utilizate marginal în perioada octombrie 2014 — martie 2015 (1% din firme)', mai reiese din documentul menționat.

Corporațiile au continuat să indice o apetență mai mare pentru finanțarea bancară. 33% au apelat la descoperit de cont bancar sau linii de credit și 10% la credit pentru investiții, în perioada de referință.

După sectorul de activitate, firmele din agricultură, ca și în sondajele precedente, s-au dovedit mai interesate de credite bancare decât firmele din alte sectoare, deși în proporție mai redusă comparativ cu exercițiul precedent (22% au indicat că au folosit descoperit de cont sau linii de credit și 14% credite bancare pentru investiții în perioada octombrie 2014 — martie 2015). Totodată, firmele din agricultură declară că folosesc și reinvestirea profitului sau vânzarea de active în cea mai mare proporție (69% dintre acestea).

Studiul realizat de BNR surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfășurarea activității, disponibilitatea și evoluția surselor de finanțare. Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul menționat, perioada investigată fiind octombrie 2014 — martie 2015.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv. Eșantionul este reprezentativ la nivel național și regional și este extras prin procedee statistice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...