Havrileț (ANRE): Prețul gazelor nu va crește; este posibilă o majorare la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordați la sistemul centralizat

Havrileț (ANRE): Prețul gazelor nu va crește; este posibilă o majorare la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordați la sistemul centralizat

Prețul gazelor naturale nu va crește în perioada următoare, însă este posibilă o majorare a prețului la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordați la sistemul centralizat, a declarat luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

'Aceste centrale termice funcționează în zona eligibilă și în mod normal ar trebui să-și ia gaze naturale din zona concurențială, care au preț mai mare decât prețul pe care îl au consumatorii casnici, care până în 2021 vor beneficia de un program de creștere etapizată și nu se pune problema de creștere a prețului la acest tip de consumatori, ci doar la consumatorii casnici, care sunt discriminați, pentru că centralele termice de care aparțin ei sunt obligate să ia gaze naturale de pe piața concurențială la prețuri de industrie', a spus Havrileț, care a participat la o dezbatere privind modificarea Legii 123 a energiei, găzduită de Camera Deputaților.

Havrileț consideră că este necesară o modificare legislativă și aplicarea unui tratament egal consumatorilor.

'Se pune problema unei modificări legislative, astfel încât să se elimine această discriminare și atunci și consumatorii casnici care sunt racordați la centralele termice de cartier să beneficieze de același tratament, în sensul accederii la același calendar de prețuri până în 2021 ca și consumatori casnici care se alimentează direct', a arătat președintele ANRE.

Acesta a spus că, de la momentul liberalizării pieței gazelor, în acest an, au apărut diferențe de preț la furnizori.

'Din acest an, din momentul în care am liberalizat piața non-casnică, există o diferență, de la 90 de lei pe Megawat la consumatorii industriali, față de 53 de lei la consumatorii casnici. Asta înseamnă că din această iarnă ar exista această discrepanță majoră, care ar putea să aducă la energia termică un preț mai mare, pentru că ar fi utilizate gazele la prețul industrial. Am sesizat Departamentul de Energie. Suntem într-o colaborare, și în această săptămână cred că va ieși un prim draft de ordonanță de urgență de modificare a legii și de aducere la același numitor a consumatorilor casnici, indiferent de unde își iau energia termică', subliniază Havrileț.

AGERPRES



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...