Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

MFP: Economia României a crescut cu 2,8% în 2014, peste așteptări; investițiile au scăzut cu 3,5%, deși se anticipa o creștere de 4%

Economia României a crescut cu 2,8% în 2014 față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Această evoluție a avut la bază creșterea peste așteptări a consumului privat, cu 4,5% față de 1,6% estimările inițiale, dar și guvernamental, cu 5,3% comparativ cu estimarea de 1,7% din Buget. În schimb, surpriza neplăcută a venit de la cheltuielile de investiții, unde s-a înregistrat o scădere de 3,5%, față de 2013, după ce în buget s-a prevăzut o creștere de 4%, iar CE a prognozat un avans de 3,5%.

'Acest fapt a fost determinat de incertitudinile crescute în rândul investitorilor, în special al investitorilor străini, precum și o contribuție scăzută a investițiilor guvernamentale. Este de remarcat faptul că în trimestrul al III-lea s-a înregistrat o tendință de diminuare a scăderii investițiilor, iar în trimestrul al IV-lea, chiar o relansare a creșterii', se precizează în raport.

La nivelul Uniunii Europene (UE 28), creșterea PIB a fost în linie cu estimările, de 1,4%, însă în zona euro economia a performat mai slab decât se preconiza inițial, creșterea fiind de 0,9% și nu de 1,1% cât s-a prevăzut inițial.

'La momentul construcției bugetului pe anul 2014, se anticipa că pe ansamblul UE și în zona euro situația economică se va îmbunătăți după tendința de ieșire din recesiune înregistrată în anul 2013, creșterea economică fiind robustă, respectiv de 1,4% în UE și 1,1% în zona euro. Evoluțiile economice au fost ușor sub ce se anticipase inițial. În anul 2014, creșterea reală a PIB a fost de 1,4% pe ansamblul UE, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o creștere cu 0,9%', se menționează în documentul citat.

Astfel, în 2014, România a avut a patra cea mai importantă creștere economică din UE.

Pe ramuri economice, industria și construcțiile au avut o evoluție mai slabă decât se estima inițial. În industrie, diferența a fost, însă, modică, cu un avans de 0,8% față de 0,9% anticipat. Însă construcțiile au stagnat în 2014, deși se anticipase o creștere de 0,5%. Peste așteptări a crescut agricultura, cu 0,1%, față de o estimare de minus 0,2%, serviciile cu 1,3% de la estimarea de 0,7% și impozitele nete, cu un avans de 0,5% față de 0,2% prevederea din buget. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 ALERTĂ Un om a murit în Vaslui după ce ambulanța în care se afla a rămas blocată în noroi! Dăncilă: „Guvernul …

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

5 ALERTĂ Ambasada Danemarcei, mesaj pentru Dragnea: „Va fi o duminică fierbinte. Şi după? Posibil să fie mai răc…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan