Ministrul Energiei: Problematica Rompetrol este strategică pentru România și ne preocupă mult

Ministrul Energiei: Problematica Rompetrol este strategică pentru România și ne preocupă mult

Problematica Rompetrol este strategică pentru România și ne preocupă mult, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu, marți seară, pe contul său de Facebook, precizând totodată că urmărește cu atenție modul în care kazahii de la KMG International și-au îndeplinit obligațiile față de statul român, conform cadrului juridic românesc.

'Urmărim cu mare atenție îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de KMG International, în raport cu statul român, conform cadrului juridic românesc. Problematica Rompetrol este strategică pentru România și ne preocupă mult', a scris ministrul.

Declarația sa vine în urma anunțului făcut marți de KMGI, potrivit căruia China Energy Company Limited și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KazMunaiGaz (KMG) la KMGI (fostul Rompetrol Grup) și a transmis o ofertă în acest sens.

Statul român deține, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.

Tot marți, într-o declarație remisă AGERPRES, Grigorescu declara cu privire la acest subiect: 'Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acțiuni din compania KMG International aparține strict statului kazah. Din datele deținute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acționariat a societății Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmărește cu mare atenție îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de KMG Internațional, în raport cu statul român'.

'KMG International salută încheierea astăzi (marți — n.r.) la Beijing a memorandumului de înțelegere între compania națională KazMunayGas Kazahstan și CEFC China Energy Company Limited pentru crearea și dezvoltarea la nivel internațional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol și gaze. Activele și operațiunile deținute și derulate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Marii Negre vor stă la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMG și ale subsidiarelor sale din afară Kazakhstanului, cât și extinderea la nivel internațional a activităților și operațiunilor de profil derulate de compania CEFC', se arată într-un comunicat al KMGI.

În cadrul acestui memorandum, CEFC și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KMG în cadrul KMGI și, în acest sens, a transmis către unicul acționar — KMG o propunere de preluare, mai spun oficialii companiei.

'KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susținerea și extinderea operațiunilor de profil ale acestora în Europa. Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC și KMG International și va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune și va contribui la creșterea economică și socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România', se menționează în comunicat.

Totodată, compania privată chineză China Energy Company (CEFC) a anunțat marți, printr-un un comunicat, preluarea unei participații de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unui pachet mai mare de acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate duminică și luni la Beijing de China și Kazahstan, în industriile petrolului și gazelor, telecomunicații și energie nucleară, informează Reuters.

Potrivit surselor citate de Reuters, valoarea tranzacției se situează undeva între 500 de milioane și un miliard de dolari. Sursele au mai adăugat că GEFC vrea să investească 'miliarde de dolari' pentru a extinde rețeaua de distribuție a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent.

O parte din finanțare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastructurii "Drumul Mătăsii", în valoare de 40 de miliarde de dolari. 'Kazahstanul are rezerve semnificative de petrol și gaze naturale și a fost un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale "O centură, Un drum', a adăugat sursa.

Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 7 depozite.

KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajați, care este responsabil pentru 27% din producția de petrol a Kazahstanului, este în căutare de noi surse de finanțare în condițiile în care scăderea prețului petrolului i-a îngreunat rambursarea datoriilor.

În luna august 2007, KazMunayGas (companie petrolieră controlată de statul kazah) a semnat un acord de achiziție de acțiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveția) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, a vândut și participația de 25% pe care o mai deținea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...