Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ne pregătim de criza gazelor: Petrom şi Romgaz, solicitate să producă la maximum. România, al treilea stat ca independenţă energetică din UE

„În ceea ce ne priveşte, suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Am avut discuţii ieri cu principalii producători români de gaze, respectiv Romgaz şi Petrom. Le-am transmis rugămintea Guvernului de a încerca să elimine şi să evite orice fel de lucrări de întreţinere care nu sunt absolut necesare şi care ar putea să afecteze într-un fel producţia în săptămânile următoare. Suntem la un nivel al consumului în aceste zile sub nivelul producţiei şi am trecut la ciclul de înmagazinare. Deci suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii“, a precizat ministrul.

 

Rusia a anulat anterior reducerile la gaze acordate Ucrainei, iar preţul a sărit în luna aprilie la 485 de dolari pe mia metri cubi de la 285 de dolari.

 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a trimis joia trecută o scrisoare şefilor de stat din 18 ţări europene în legătură cu problema datoriei Ucrainei pentru gazele ruseşti. 

 

Cvasi-independentă energetic

 

România este al treilea stat din Europa în funcţie de independenţa energetică, după Danemarca şi Estonia. 

 

În privinţa electricităţii, ţara noastră este exportator net, după intrarea în funcţiune a 6.000 MW în capacităţi regenerabile, revenirea producţiei hidro şi intrarea în funcţiune a centralelor pe gaze de la Brazi (Petrom) şi Iernut (Romgaz). 

 

În privinţa gazelor naturale, situaţia s-a schimbat radical pentru ţara noastră în ultimii ani: dacă înainte de declanşarea crizei, în 2008, România consuma anual 15 miliarde de metri cubi de gaze, din care o treime proveneau din Rusia, anul trecut consumul s-a redus la doar 12,5 miliarde de metri cubi, din care importurile s-au ridicat la doar 1,5 miliarde de metri cubi. Datorită iernii blânde, cererea a scăzut şi mai mult în această perioadă, astfel că procentul de import se ridică acum la doar 5%. 

 

În schimb, România este dependentă de ţiţei, importurile de petrol fiind în jurul a 50%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). La petrol, însă, nu suntem dependenţi de o singură sursă, aşa cum suntem în cazul importurilor de gaze, ;i putem importa de oriciunde, iar preţul barilului de ţiţei este stabilit pe bursele de mărfuri, nu discreţionar, aşa cum se întâmplă în cazul Gazprom.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Citiți ce i-a transmis lui Dragnea o mamă cu trei copii care a fost la mitingul de la Iași! România se …

2 ALERTĂ! După ce-a fugit ca un șobolan de la Iași, Dragnea scrie sfidător pe Facebook! Românii l-au taxat: „Căc…

3 CUTREMUR în MAI! Șeful DGA, acuzații PENALE la adresa ministresei din Teleorman: „Carmen Dan a mințit. Eu și f…

4 VIDEO Dragnea, imitat de actorii Teatrului de Comedie: „Nimic ești tu, mincinosule!

5 Sursele puterii PSD. Toți românii cu minte și suflet ar trebui să citească acest articol

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc