Negrițoiu: Impactul despăgubirilor în cazul Astra este de 700 de milioane lei; Fondul are aproape 1 miliard de lei

Negrițoiu: Impactul despăgubirilor în cazul Astra este de 700 de milioane lei; Fondul are aproape 1 miliard de lei

Impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraților are aproape un 1 miliard de lei, a declarat, miercuri, președintele ASF, Mișu Negrițoiu.  *Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguraților vor acoperi despăgubirile la Astra

"Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei și Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați și 2,5 milioane de polițe", a menționat Negrițoiu.

Președintele ASF consideră că majoritatea clienților se încadrează în plafonul de despăgubire în valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.

"În termen de 30 de zile, dosarele de despăgubire se transferă de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguraților. Asigurații au posibilitatea să denunțe polițele. Atât timp cât asigurații nu denunță polițele, polița e valabilă. În consecință, despăgubirile funcționează în baza poliței existente", a mai spus Negrițoiu.

În ceea ce privește falimentul companiei, Negrițoiu a precizat că instanța de judecată se poate pronunța în 10 zile sau în 30 de zile.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se află în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei.

Potrivit șefului ASF, la 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 și un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare a asigurătorului întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 și prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an.

A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august însă, potrivit KPMG, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative și nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societății de către investitorii interesați.

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...