Operatorul aerian low-cost Dobrolet din Rusia vrea să cumpere avioane de 1,5 miliarde de dolari de la Boeing

Operatorul aerian low-cost Dobrolet din Rusia vrea să cumpere avioane de 1,5 miliarde de dolari de la Boeing

Divizia low-cost a companiei ruse Aeroflot, Dobrolet, care a fost nevoită să oprească activitatea din cauza sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, vrea să cumpere avioane cu o singură punte de la Boeing, în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Operatorul aerian low-cost Dobrolet din Rusia vrea să cumpere avioane de 1,5 miliarde de dolari de la Boeing (Imagine: Mediafax Foto/EPA)

Livrarea a 16 avioane Boeing 737-800 va avea loc în perioada 2017-2018, iar Dobrolet a plătit deja un avans, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Maxim Fetisov, transmite Bloomberg .

Dobrolet nu a precizat când va face o comandă fermă pentru aceste avioane.

Anunţul referitor la achiziţia de aeronave, într-un moment în care operaţiunile Dobrolet sunt suspendate, arată hotărârea Aeroflot de a relua activitatea diviziei low-cost în pofida sancţiunilor impuse de UE din cauza crizei din Ucraina.

Aeroflot a suspendat operaţiunile Dobrolet pe 4 august, la o zi după ce companiile europene au anulat contractele de leasing, service şi asigurări cu compania.

Directorul general al Dobrolet, Vitali Saveliev, a declarat luna trecută, într-un interviu acordat Bloomberg că operatorul dispune de două avioane Boeing 737-800 şi alte 10 la comandă. El a spus atunci că operatorul nu va face achiziţii suplimentare până când Rusia nu va liberaliza reglementările referitoare la trasnsporturile aeriene.

Avioanele Boeing 737-800 au un preţ de listă 93,3 milioane de dolari, potrivit site-ului constructorului american de avioane, dar de regulă cumpărătorii plătesc mai puţin.

Boeing 737 este cel mai utilizat avion la nivel mondial şi concurează cu aeronavele A320 fabricate de Airbus.

Dobrolet a plătit avansul pentru achiziţia de avioane pe 4 august, în aceeaşi zi în care a încetat activităţile. Compania efectua curse între Moscova şi Crimeea, regiune a cărei anexare de către Rusia a escaladat tensiunile.

Sancţiunile impuse de SUA şi Europa au afectat diferite aspecte ale economiei ruse. Măsurile UE au avut impact asupra Dobrolet, precum şi asupra finanţării marilor bănci din Rusia pe piaţa europeană, în timp ce sancţiunile americane anterioare au inclus interzicerea călătoriilor unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

Liderul rus a introdus miercuri restricţii asupra importurilor de alimente din ţările care au impus sancţiuni din cauza sprijinului Rusiei pentru rebelii din Ucraina.

Pentru Boeing, acordul cu Dobrolet menţine deschis un canal de vânzări care a fost închis în timpul războiului rece.

Prima comandă a Aeroflot pentru Boeing a avut loc în 1997, iar numărul total al aeronavelor cumpărate de la compania americană totaliza în iunie 48 de aparate.

În luna mai, directorul operaţional al Boeing, Dennis Muilenburg, a renunţat la participarea la Forumul Economic Internaţional de la St. Petersburg.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…