PIB-ul UE, revizuit în creștere în urma implementării ESA 2010 (Eurostat)

PIB-ul UE, revizuit în creștere în urma implementării ESA 2010 (Eurostat)

Introducerea noii metodologii de calcul a Produsului Intern Brut anual - ESA 2010 - a determinat Oficiul european de statistică (Eurostat) să revizuiască în sus cu 3,4% cifrele privind economia Uniunii Europene (EU28) și a zonei euro (EA18), în perioada 1997-2013, comparativ cu datele raportate conform vechiului sistem ESA 1995, a anunțat vineri Eurostat.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES ARHIVA

Înlocuirea vechiului sistem ESA 1995 cu noul European System of Accounts 2010 face parte dintr-o mișcare globală la un nou sistem de contabilizare care a fost implementat deja în SUA încă din luna august a anului trecut. În SUA, implementarea noii metodologii a dus la îmbunătățirea cu 3,6% a datelor privind PIB în 2012.

Principala modificare introdusă de ESA 2010 este că sumele pentru cercetare și dezvoltare vor fi considerate investiții și nu cheltuieli curente iar cheltuielile pentru echipamentele militare vor fi considerate investiții. Sunt incluse în Produsul Intern Brut veniturile din producția, importul și consumul de droguri, prostituția și traficul cu alcool și tutun.

Comisia Europeană a estimat că impactul noii metodologii de calcul a PIB va fi diferit în rândul statelor membre, în primul rând din cauza variațiilor care există între țările UE când este vorba de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare.

În 2010, cel mai semnificativ impact al implementării ESA 2010 s-a înregistrat în Cipru (plus 9,5%) și Olanda (plus 7,6%), iar cel mai redus în Luxemburg (plus 0,2%) și Letonia (minus 0,1%).

Schimbările de metodologie au determinat revizuirea în creștere cu 2,2% a nivelului Produsului Intern Brut în zona euro și cu 2,3% în cazul Uniunii Europene, în 2010. În România, noua metodologie de calcul a dus la îmbunătățirea cu 1,9% a datelor privind PIB-ul în 2010.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...