PREDICŢIE SUMBRĂ despre nivelul de trai al românilor. "Peste 10 ani..."

PREDICŢIE SUMBRĂ despre nivelul de trai al românilor. "Peste 10 ani..."

Vântul suflă tot mai puternic în buzunarele românilor

România are nevoie de minim 10 ani pentru a ajunge la un nivel al PIB pe locuitor de 60% din media europeană şi, astfel, să fie primită în zona euro, a declarat miercuri Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale la Conferinţa de Risc de ţară 2014 organizată de Coface şi Mediafax.

"La sfârşitul anului trecut PIB/locuitor în România era de 50% din media europeană, în timp ce ţările cele mai sărace care au fost primite în zona euro, Estonia şi Letonia aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeană. Ipoteza pe care o fac eu este că este puţin probabil ca zona euro să-şi deschidă porţile unui stat cu un PIB/locuintor sub media europeană pentru că acest lucru ar crea probleme atât statului cât şi zonei. Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, ar trebui ca România să crească timp ce nouă-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decât media europeană. Asta înseamnă că atunci când UE îşi va relua ritmul mediu de creştere de 1,5% pe an, România va trebui să crească sustenabil cu minim 3,5% pe an", a spus Lazea.

El a menţionat că declaraţiile sunt făcute în nume personal şi nu în calitate de reprezentat al BNR.

În opinia sa, PIB-ul potenţial al României în condiţiile actuale, aşa cum este determinat de factorii obiectivi care îl compun (capital, forţă de muncă, productivitatea totală a factorilor) este de circa 2% pe an.

"PIB-ul efectiv poate varia cu +/- 1% faţă de PIB potenţial, în funcţie de anul agricol mai bun sau mai slab. Politicile nominale (monetare, fiscală) pot stimula doar temporar o creştere a PIB peste potenţial. Pentru o creştere sustenabilă, de durată, este nevoie de politici în sfera reală a economiei, care să potenţeze cei trei factori de producţie menţionaţi (capital, forţă de muncă, productivitatea, n.r.)", a completat Lazea.

Datele prezentate de Lazea arată că înainte de criză România avea un potenţial de creştere a PIB de 5% pe an, care s-a redus la 2% după criză, involuţie determinată pe de o parte din cauza reducerii semnificative a investiţiilor străine directe, a scăderii numărului populaţiei aptă de lucru, precum şi evoluţiei modeste a productivităţii.

"Economia a trebuit să se ajusteze la intrări de investiţii medii anuale cu 5 miliarde de euro mai mici în 2009-2013 faţă de 2004-2008, pierdere acoperită parţial prin fondurile europene. Forţa de muncă s-a diminiuat semnificativ în acelaşi interval, ca urmare a intrărilor mai mici ale tinerilor care au împlinit 18 ani, consecinţă a scăderii natalităţii după Revoluţie. Nici la factorul productivitatea factorilor - energointensitate, plăţi electronice, calitatea învăţământului - România nu stă mai bine", a explicat Lazea.

Ca răspuns la toate aceste elemente care ar stimula creşterea economică, Lazea susţine necesitatea îmbunătăţirii gradului de absorbţie a fondurilor europene pentru a compensa intrările reduse se investiţii străine directe, stimularea rămânerii în cadrul forţei de muncă a persoanelor din categoria de vârstă 65-74 de ani, care sunt capabile şi dornice să muncească, dar şi investiţiile în învăţământ.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...