Prețul grâului în scădere pe fondul prognozelor privind creșterea producției mondiale

Prețul grâului în scădere pe fondul prognozelor privind creșterea producției mondiale

Prețul grâului a scăzut luni pentru prima dată în ultimele trei zile, pe fondul speculațiilor potrivit cărora creșterea producției mondiale împreună cu recoltele record la porumb și soia boabe din SUA vor conduce la creșterea ofertei mondiale de cereale utilizate drept furaje hrana animalelor, transmite Bloomberg.

La bursa de la Chicago Board of Trade, contractul futures la grâu cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,5% până la 5,0275 dolari per bushel. În schimb, prețul porumbului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,1% până la 3,4625 dolari per bushel.

Prețul grâului a scăzut cu 17% în acest an, în timp ce prețul porumbului a scăzut cu 18% iar la soia boabe a scăzut cu 27% în condițiile în care fermierii americani se pregătesc de cele mai mari recolte din toate timpurile. Creșterea producției mondiale de cereale a condus la scăderea indicelui prețurilor mondiale la alimente calculat de FAO pentru a șasea lună consecutivă, cea mai lungă perioadă de scădere înregistrată de la finele anilor 1990.

'Așteptările privind recoltele mari de porumb și soia boabe din SUA au condus la creșterea prognozelor privind stocurile globale de furaje ceea ce a pus noi presiuni pe prețul grâului utilizat la hrana animalelor', a declarat analistul Rabobank International, Luke Chandler.

La finele săptămânii trecute, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a estimat că în 2014/2015 recolta de porumb a SUA ar urma să se ridice la 14,475 miliarde de busheli (un bushel de porumb are 25,40 de kilograme), peste nivelul de 14,395 miliarde de busheli estimat în septembrie și peste recordul de 13,9 miliarde busheli înregistrat anul trecut. De asemenea, USDA estimează că producția mondială de grâu se va ridica la un total de 721,12 milioane tone în timp ce stocurile mondiale la finele sezonului 2014-2015 se vor ridica la 192,59 milioane tone.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 VIDEO Cum începi tu, Orbane, să-ți arăți adevăratul caracter de șobolan... / Paula Herlo de la ProTV l-a dat în …

4 Târfe și cocaină în Justiție? Există o listă cu procurori care se droghează?

5 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor