Producția de opium a Afganistanului a depășit recordul de anul trecut

Producția de opium a Afganistanului a depășit recordul de anul trecut

Suprafețele cultivate cu opium în Afganistan au crescut cu șapte procente în acest an, ceea ce permite țării să rămână în continuare cel mai mare producător mondial de opium, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) dat miercuri publicității, transmite DPA.

Afganistanul produce 80% din opiumul mondial, ingredientul de bază din care se produce heroina.

Potrivit raportului ONU, recolta de opium a Afganistanului a crescut cu 17% comparativ cu anul trecut, până la aproximativ 6.400 de tone, în timp ce suprafețele cultivate cu opium au crescut cu 7%, până la 224.000 de hectare.

'Comunitatea internațională a eșuat în combaterea narcoticelor. Avem cea mai mare rată de dependență și cel mai mare grad de cultivare. Întrebarea este cum să facem progrese?', a declarat Jean-Luc Lemahieu, directorul departamentului de analiză al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate — (UNODC).

Comerțul cu droguri rămâne elementul cheie al economiei Afganistanului. Potrivit lui Jean-Luc Lemahieu, opiumul este responsabil pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al Afganistanului iar 'industria' angajează în mod indirect peste 410.000 de persoane, mai mult decât personalul forțelor armate ale Afganistanului.

Numărul provinciilor din Afganistan în care se cultivă opium a rămas același, 19 din 34, iar provincia nord-vestică Herat, la granița cu Iranul, a rămas lider cu 46% din producția națională, la fel ca și anul trecut. În schimb, raportul ONU susține că valoarea engros a producției de opium a scăzut anul acesta la 850 de milioane de dolari, cu 13% mai puțin decât cea din 2013, din cauza unei reduceri de 23% a prețului, de la 172 de dolari pe kilogram anul trecut la 133 de dolari în acest an.

După încheierea misiunii de luptă a Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF) a NATO, prevăzută la finalul lui decembrie, Alianța Nord-Atlantică va fi prezentă în Afganistan în 2015 cu o nouă misiune, redusă, de asistență și de formare. În 2015, 12.500 de soldați străini, printre care 9.800 de americani, urmează să rămână pe teren, mai puțin de 10% dintre cei 140.000 de militari desfășurați în punctul forte al misiunii NATO.

AGERPRES)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria