Profitul Gazprom a scăzut cu 23% în primul semestru din cauza Ucrainei

Profitul Gazprom a scăzut cu 23% în primul semestru din cauza Ucrainei

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a informat marți că în primele șase luni ale acestui an profitul său net a scăzut cu aproximativ un sfert din cauză că Ucraina nu a plătit banii datorați pentru gazele naturale livrate, transmite Reuters.

Rusia și Ucraina sunt implicate de mai multe luni într-o dispută pe tema prețului gazelor naturale iar grupul Gazprom susține că Ucraina îi datorează aproximativ cinci miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate până acum.

În primul semestru al acestui an, profitul net atribuit acționarilor Gazprom a fost de 450,58 miliarde ruble (11,1 miliarde de dolari), în scădere cu 23% comparativ cu 582,7 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut. Compania rusă a precizat că provizioanele pentru datoriile Ucrainei au ajuns la 215,8 miliarde de ruble. În schimb, vânzările Gazprom au crescut până la 2.870 miliarde ruble comparativ cu 2.570 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părții ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției unor întreruperi în livrările de gaze naturale rusești spre UE via Ucraina.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

2 Răsturnare de situație! / Un moştenitor secret al celebrei avocate Paula Iacob revendică averea uriașă de 10 milioane de euro

3 Scandal sexual cu dansatoarea maneliștilor! Cristina Pucean îl dă în vileag pe Bogdan de la Ploiești!

4 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei