Profitul Gazprom s-a redus cu 86% în 2014 până la 3 miliarde de dolari

Profitul Gazprom s-a redus cu 86% în 2014 până la 3 miliarde de dolari

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunțat miercuri că profitul său net atribuibil acționarilor, calculat potrivit standardelor internaționale de contabilitate IFRS, a scăzut anul trecut cu 86%, până la 159 miliarde de ruble (3,07 miliarde de dolari), din cauza evoluțiilor nefavorabile ale cursului de schimb, transmit Bloomberg și Reuters. Cifra anunțată de Gazprom este mult sub profitul de 1.140 miliarde de ruble înregistrat în 2013 și de asemenea inferioară estimărilor analiștilor care mizau pe un profit de 665 miliarde de ruble.

Gazprom a explicat această scădere semnificativă a profitului net prin doi factori principali. Deprecierea rublei i-a provocat anul trecut pierderi de 1.100 miliarde de ruble (21,2 miliarde de dolari) la care se adaugă creșterea cu 245,5 miliarde de ruble a provizioanelor, din cauza disputelor cu grupul ucrainean Naftogaz.

De asemenea, Gazprom a informat că vânzările sale totale au crescut cu 6,47% în 2014, până la 5.590 miliarde ruble, de la 5.250 miliarde de ruble în 2013, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 10%, până la 3.943 miliarde de ruble. În schimb, cantitatea de gaze naturale vândută spre Europa și alte țări a scăzut cu 8,5% până la 159,4 miliarde metri cubi, de la 174 miliarde metri cubi în 2013, în timp ce prețul mediu perceput a crescut cu 11%, până la 13.478 ruble pentru 1.000 de metri cubi.

La sfârșitul lui 2014, datoria netă a Gazprom se ridica la 1.650 miliarde de ruble, în creștere cu 48% comparativ cu sfârșitul lui 2013, ca urmare a deprecierii rublei rusești în raport cu dolarul și euro.

Aceste rezultate reflectă o scădere a cererii în Europa, principala piață de export a Gazprom, în condițiile în care temperaturile ridicate de la începutul iernii și creșterea ofertei de gaze naturale lichefiate a afectat prețurile. De asemenea, consumatorii europeni au preferat să folosească gaze naturale din depozite înainte să cumpere de la Gazprom, așteptând momentul în care scăderea prețului la petrol își va face simțite efectele și asupra contractelor de furnizare de gaze naturale.

2015 se anunță a fi un an dificil pentru Gazprom din cauza scăderii prețului gazelor naturale la export, care sunt indexate cu evoluția prețului petrolului, care anul trecut s-a înjumătățit. În plus, grupul rus este vizat de o anchetă a Comisiei Europene care îl acuză de abuz de poziție dominantă.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”