România s-a împrumutat de pe pieţele externe 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, la un cost de 3,7%. Voinea: Este cea mai ieftină finanţare din istoria României

România s-a împrumutat de pe pieţele externe 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, la un cost de 3,7%. Voinea: Este cea mai ieftină finanţare din istoria României

UPDATE Liviu Voinea , ministrul delegat pentru Buget, a declarat, pentru „Adevărul“, că aceasta este cea mai ieftină finanţare din istoria României.

„Este ca şi cum România ar avea cu două clase mai sus în ratingul de ţară şi acest randament este, practic, inclus în preţul reformelor structurale făcute în ultimii ani. România a mai emis eurobonduri doar în 2003 la un preţ de 8% şi apoi în 2008 la un preţ de 6,8%, în condiţiile în care pe atunci eram în categoria investment grade. Anul trecut, finanţarea atrasă a fost la un randament de 4,15%, iar scăderea sub 4% ne încadrează într-un grup net superior din punctul de vedere al siguranţei investiţionale“, a declarat Voinea.


Suma împrumutată este la jumătatea intervalului ţintit de Ministerul Finanţelor , de 1-1,5 miliarde de euro. Licitaţia a pornit de un randament indicativ de 3,99% (225 puncte de bază peste midswap - indicatorul de referinţă al pieţei, aflat la 1,74%), iar costul final obţinut a fost de 3,7% (200 puncte de bază pste midswap - 1,7%).

Ministerul Finanţelor a mandatat, în urmă cu aproape două săptămâni, băncile Citigroup, Societe Generale, UniCredit şi ING să pregătească emisiunea de obligaţiuni denominate în euro, cu maturitate de peste zece ani.

Cea mai recentă licitaţie pe pieţele externe a fost în luna ianuarie, când Ministerul Finanţelor au atras 2 miliarde dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

În luna octombrie, România a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,15% pe an.

Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani.

Iniţial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat în iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.

De la începutul anului, Trezoreria a atras din piaţa internă 12,578 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...