Șeful ANAF: Într-o țară civilizată, membră UE, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza o instituție fundamentală a statului

Șeful ANAF: Într-o țară civilizată, membră UE, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza o instituție fundamentală a statului

Într-o țară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român, afirmă președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu, într-un comunicat remis joi AGERPRES, în replică la protestul anunțat pentru aceeași zi de Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor 'SED LEX'. 

'Vasile Marica (președintele SED LEX — n.r.), veriga de legătură dintre grupurile de interese locale și câțiva locotenenți personali ai acestuia speriați de gândul că nu-și mai pot negocia funcțiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea sa vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic (...) Într-o țară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român', subliniază șeful Fiscului.

Potrivit acestuia, prezența unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă și oferă garanția că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica și al 'găștii acestuia', preocupați doar să profite de pe urma unor funcții publice. Potrivit prevederilor legale, examenele sunt organizate de angajator, respectiv de direcțiile regionale de finanțe publice care au personalitate juridică.

'Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frățiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani parazitează sistemul vamal și fiscal, însă a venit momentul să înțeleagă până și el că nu mai poate trăi la nesfârșit din șpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă. În esență, acest personaj nociv pentru tot ce înseamnă reforma administrației, un profitor al mișcărilor sindicale oneste, protestează împotriva eliminării nepotismelor și împotriva oferirii unei oportunități reale de promovare angajaților ANAF merituoși, pentru a rămâne în continuare conectat la robinetul banilor murdari', declară, în comunicat, Gelu Diaconu.

Cât privește solicitarea sindicaliștilor de demisie, președintele ANAF precizează că aceasta este la dispoziția noului prim-ministru.

'Am deplină încredere în faptul că oamenii de bună credință care muncesc zilnic și contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat în principal în interesul contribuabililor și secundar în favoarea salariaților) nu vor cădea în capcana manipulării întinsă de un personaj lipsit de substanță profesională, morală și umană, cățărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale', menționează sursa citată.

Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor 'SED LEX' organizează joi, în intervalul orar 11,00 — 14,00, o acțiune de protest în fața sediilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin care solicită demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru abuz în serviciu.

Protestul, intitulat Marșul Demnității, este susținut de finanțiștii din toată țara, care pe perioada acțiunii desfășurate în București vor întrerupe lucrul cu publicul și vor protesta în fața administrațiilor județene ale finanțelor publice.

"Acest caz tipic de preluare a unei instituții prin teroare, intimidare și abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoștința președintelui României, Seviciului Român de Informații, primului ministru interimar și primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocații organizației să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu", se arată într-un comunicat al SED LEX.

Sindicaliștii îl acuză pe șeful ANAF de "acțiuni de represiune și pedepsire ale angajaților" pentru participarea la o acțiune de protest în data de 3 noiembrie.

Președintele ANAF i-a demis din funcție, în data de 9 noiembrie, pe șefii Direcțiilor de Finanțe din Timișoara și Iași pentru că aceștia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcției de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

Șeful ANAF a decis să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcției de Antifraudă Fiscală și în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezența unui inspector al Direcției de Integritate în cadrul comisiilor de examinare. În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, și se va constitui o singură comisie de concurs/examen și o singură comisie de soluționare a contestațiilor, urmând ca, din componența fiecăreia, să facă parte și un funcționar public din cadrul Direcției Generale de Integritate (DGI).

Potrivit ANAF, atât ANFP (Agenția Națională de Funcționarilor Publici — n.r.), cât și reprezentanții SED LEX au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate realiza decât la solicitarea direcțiilor regionale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...