Sistem de pornire a iluminatului public de pe laptop sau smartphone, la Timişoara

Un sistem de eficientizare energetică va fi folosit la Timişoara în premieră naţională, primăria anunţând că a plătit unei firme din Olanda peste 80.000 de lei pentru o aplicaţie care va permite închiderea şi deschiderea iluminatului public dintr-un parc cu ajutorul unui laptop sau smartphone.

Sistem de pornire a iluminatului public de pe laptop sau smartphone, la Timişoara (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Viceprimarul municipiului Timişoara, Dan Diaconu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Primăria Timişoara a achiziţionat, cu peste 80.000 de lei, o aplicaţie de la o firmă din Olanda, care va permite închiderea sau deschiderea iluminatului din Parcul Copiilor, cu ajutorul unui laptop ori smartphone, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avem în premieră naţională un sistem inovator de eficientizare energetică pentru iluminatul public. Practic, pe 50 de stâlpi care au fost echipaţi cu acest sistem pornirea şi oprirea iluminatului se realizează de la distanţă, de pe laptop sau de pe smartphone, cu posibilitatea de a reduce nivelul de iluminare tot de la distanţă, în orele cu trafic redus. Sistemul este implementat de către o firmă olandeză. Aplicaţia presupune montarea pe fiecare bec a unei reţele de senzori radio, sistem de control programabil, pe sursele de iluminat existente, cu GPRS şi aplicaţie soft. Suma plătită este de 83.000 de lei, pe care o vom amortiza într-un an şi jumătate prin reducerea consumului de energie electrică", a spus Diaconu.

Potrivit viceprimarului, sistemul va fi funcţional începând de marţi seară şi se estimează o reducere cu 35 la sută a consumului de curent electric, odată cu implementarea acestuia.

În prima fază, sistemul a fost montat doar pe 30 la sută din stâlpii de iluminat existenţi în parc, din totalul de 256. Dacă reprezentanţii Primăriei Timişoara se vor declara multumiţi de noul sistem, acesta ar putea fi extins în tot parcul sau chiar şi în alte parcuri din municipiu.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

4 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația