Sistemul bancar scârţâie/Băncile româneşti trăiesc riscant: restanţe multe, provizioane mici, credite puţine

Sistemul bancar scârţâie/Băncile româneşti trăiesc riscant: restanţe multe, provizioane mici, credite puţine

O analiză a băncii centrale a Austriei arată că băncile din România stau mult mai prost decât instituţiile de credit prezente în alte ţări din regiune în ceea ce priveşte creditele neperformante. Nici Ungaria nu-i departe, dar spre deosebire de unguri, bancherii români ”au uitat” să provizioneze corespunzător împrumuturile cu probleme. Între timp, băncile austriece îşi reduc constant expunerea pe România.

 
Restanţele la creditele în lei au scăzut cu 1,55% în mai. La creditele în valută sunt mai mici cu 0,8%

La fiecare euro plasat în credite, băncile din România au pierdut mai bine de 30 de cenţi, relevă o analiză a băncii centrale a Austriei. Concret, ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor, aşa cum este ea calculată de către analiştii austrieci, a depăşit 32% la finele anului 2013.

Acest nivel este de departe cel mai mare din regiune, chiar şi prin comparaţie cu ţări precum Rusia, Ucraina sau Turcia.

Mai mult decât atât, datele austriecilor relevă faptul că bancherii români au avut o abordare mai puţin prudentă în ceea ce priveşte creditele cu probleme în condiţiile în care nivelul provizioanelor(sumele puse de-o parte pentru a acoperi o eventuală pierdere a creditului) nu a urmat nici pe departe traiectoria creditelor neperformante. Ponderea provizioanelor este de sub 15% din volumul portofoliului ceea ce arată că nici jumătate de creditele cu probleme nu sunt provizionate. Prin comparaţie, în Ungaria, unde neperfomanţa se ridică la aproximativ 17%, ponderea provizionelor sare de 13%. În ţări ca Turcia, Slovacia sau Cehia, creditele neprformante sunt provizionate integral.

Restanţele cresc, creditele noi scad

Analiştii de la Viena dau şi o explicaţie pentru nivelul ridicat al neperformanţei, legând această evoluţie de apatia care a cuprins sistemul bancar românesc.

“În România, creşterea semnificativă a ponderii creditelor neperformante se datorează faptului că stocul de credite a scăzut mai rapid decât activele neperformante”, spun austriecii. Cu alte cuvinte, băncile nu au mai dat credite noi, portofoliul lor a scăzut, ceea ce a făcut ca procentul neperformantelor să crească. De altfel, acelaşi raport al băncii austriei, arată că volumul de credite a continuat să scadă inclusiv în primele trei luni din acest an când, comparativ cu ultimele trei luni din 2013 a fost înregistrat un declin al creditării de peste 2%.

Dependenţi de banii din afară. Cel mai mare acţionar îşi reduce expunerea

Un alt indicator care relevă vulnerabilitatea sistemului bancar românesc este dependenţa de finanţările externe. Astfel, liniile de credit contractate de băncile din România de la grupurile mamă echivalează cu aproximativ 12% din Produsul Intern Brut, acesta fiind şi unul dintre cele mai mari procente din regiune. Mai grav este însă că acţionarii străini duc o politică constantă de reducere a expunerii pe România. Această dinamică este evidentă din evoluţia expunerii celui mare acţionar din sistemul bancar autohton, Austria.

Expunerea băncilor austriece în România a scăzut cu  un miliard de euro în ultimele şase luni ale anului trecut, de la 26,8 miliarde de euro în iunie la doar 25,8 miliarde de euro în decembrie 2013, arată un raport al Băncii Naţionale a Austriei. Grupurile bancare austriece reprezintă cea mai importantă prezenţă pe piaţa de profil din România cu o cotă de piaţă de 37,1% din totalul activelor, potrivit ultimului raport al Băncii Naţionale a României. “În ceea ce priveşte ţările care deţin participaţii la capitalul social al băncilor autohtone şi al sucursalelor băncilor străine, Austria ocupa la 31 decembrie 2013 prima poziţie investiţională (23,1 la sută).

Următoarele două poziţii în capitalul agregat au revenit Greciei (19,5 la sută) şi Olandei (10,2 la sută).”, mai arată documentul citat. BCR, cea mai mare bancă din România este deţinută de grupul austriac Erste, iar alte trei bănci de top 10, adică Raiffeisen, Volksbank şi Unicredit Ţiriac au sediile centrale în aceeaşi ţară.

Minus două miliarde de euro pe an

Din 2010 până în prezent, băncile din Austria au menţinut o cadenţă clară în ceea ce priveşte diminuarea expunerii pe ţara noastră. Expunerea a scăzut cu  două miliarde de euro în fiecare an, iar acest lucru se poate datora şi acordurilor de la Viena, menite să evite retragerea bruscă a unor sume importante. În ciuda declaraţiilor optimiste care vin de la Viena, România şi Europa emergentă în general par o problemă pentru sistemul  financiar austriac sau cel puţin aşa interpretează agenţiile de rating.

În aceste condiţii, şi având în vedere şi scăderea profitabilităţii, contractarea prezenţei austriece în ţara noastră va continua, cel mai probabil.  “Provocările vor fi mai mari pentru cele mai mari trei bănci austriece Erste, Raiffeisen şi UniCredit, care cuprind 48% din activele consolidate ale sistemului, din cauza expunerii pe ţări din CEE în care declinul economic ar putea reveni”, indică un raport al Moody's .

“Deteriorarea mediului economic din ţări precum România, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia poate conduce la continuarea deteriorării calităţii activelor.”, continuă economiştii agenţiei de rating. În privinţa “calităţii activelor” ‚ţara noastră stă cel mai prost din Europa. Cea mai mare bancă locală, deţinută de austriecii de la Erste, are o pondere a creditelor neperformante care urcă spre 30% în timp ce media pe sistem a sărit deja de 20%.     

  http://www.economica.net/cei-mai-slabi-din-europa-bancile-romanesti-traiesc-riscant-restante-multe-provizioane-mici-credite-putine_86070.html




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…