Şomajul din zona euro stagnează la 12% şi subliniază divergenţe economice pe axa nord-sud

Şomajul din zona euro stagnează la 12% şi subliniază divergenţe economice pe axa nord-sud

Şomajul din zona euro a stagnat în februarie la 11,9%, situaţia din piaţa forţei de muncă subliniind evoluţiile economice divergente pe axa nord-sud, Germania continuând să câştige teren în timp ce în Italia rata şomajului a ajuns la un nou nivel record.

Şomajul din zona euro stagnează la 12% şi subliniază divergenţe economice pe axa nord-sud (Imagine: Shutterstock)

Rata şomajului din zona euro stagnează de 5 luni aproape de maximul istoric de 12%, situaţia de depresiune economică persistând în cea mai mare parte a continentului, cea mai vizibilă excepţie fiind Germania, transmite Bloomberg .

În Germania, cea mai mare economie europeană, numărul şomerilor a continaut să scadă în martie, în timp ce şomajul din Italia, a treia mare economie din zona euro, a atins în feburarie nivelul record de 13%.

În Spania şi Grecia, şomajul se menţine la cote alarmante de peste 25%, faţă de 4,8% în Austria, 5,1% în Germania sau 7,3% în Olanda.

Divergenţele subliniază situaţia dificilă în care se găseşte Banca Centrală Europeană (BCE), care trebuie să ajusteze politica monetară pentru cele 18 state din zona euro cu situaţii economice foarte diferite, într-o perioadă prelungită de presiune economică, cu riscuri de deflaţie.

Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 0,5%, cu mult sub ţinta de aproape 2% asumată de BCE.

Eurostat estimează că numărul şomerilor din UE este de aproape 26 de milioane, ratra şomajului la nivelul celor 28 de state fiind de 10,6% în februarie, în scădere uşoară de la 10,7% în ianuarie.

Un raport separat publicat marţi arată că activitatea din industria prelucrătoare din zona euro s-a menţinut în luna martie la cel mai ridicat nivel din 2011, iar datele prezentate săptămâna trecută au indicat îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi a companiilor în economie.

Companiile din sectorul auto, de la Renault la BMW, se poziţionează pentru o revenire a pieţei după 6 ani de declin care au adus vânzările de automobile din UE la minimul ultimilor 20 de ani.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că impactul relaxării politicii monetare asupra economiei va fi tot mai vizibil odată cu dispariţia efectelor reziduale ale crizei financiare. Totodată, oficialul a reiterat că BCE este pregătită să acţioneze în cazul deteriorării situaţiei.

BCE estimează pentru acest an o creştere economică de 1,2% în zona euro, după contracţia de 0,5% din 2013.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria