Sondaj: Rusia reprezintă principalul risc de securitate pentru pieţele financiare mondiale

Sondaj: Rusia reprezintă principalul risc de securitate pentru pieţele financiare mondiale

Rusia reprezintă principalul risc de securitate pentru pieţele financiare mondiale şi va fi cel mai mare perdant în urma declinului preţurilor petrolului, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul investitorilor internaţionali.

Întrebaţi care din cinci variante reprezintă cel mai mare risc pentru pieţele financiare mondiale, 52% dintre participanţii la cercetare au menţionat conflictul ruso-ucrainean. Alţi 26% au citat organizaţia Stat Islamic şi numai 5% epidemia de Ebola.

Statele Unite sunt considerate cele mai mari beneficiare ale preţurilor scăzute ale petrolului.

Rusia este afectată de două lovituri, sancţiunile occidentale şi scăderea cotaţiilor petrolului, care pun în pericol economia.

În timp ce autorităţile de la Moscova ameninţă Ucraina cu tancuri şi trimit avioane în spaţiul aerian străin, preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că declinul preţurilor petrolului poate fi "catastrofal" pentru Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume.

"Situaţia ruso-ucraineană este cea mai periculoasă, întrucât este vorba de un stat care încearcă să îşi sporească puterea prin haos creat prin acţiuni de război", a declarat Mikael Simonsen, director de vânzări la Nordea Bank în Helsinki, respondent în sondaj.

Sondajul la care au participat 510 investitori a fost realizat în perioada 11-12 noiembrie.

Investitorii s-au confruntat în acest an cu o serie de riscuri geopolitice, de la războiul din Ucraina până la epidemia de Ebola din Africa şi tensiunile teritoriale dintre China şi vecinii săi.

Săptămâna trecută, Rusia a deplasat nave de război către Australia, în ajunul summitului G20, şi a anunţat planuri de extindere a patrulelor de bombardiere până în Golful Mexic.

Rusia, care a anexat Crimeea în luna martie, a negat în repetate rânduri că trimite forţe armate în Ucraina sau că ajută separatiştii pro-ruşi.

Gradul de risc provocat pe pieţele financiare de conflictele politice şi militare este în creştere, consideră 46% dintre respondenţi, în timp ce 41% spun că este în stagnare, iar 13% că este în declin.

Rusia a plătit deja preţul acestor riscuri, cu o depreciere a rublei de 30% în acest an.

Declinul cotaţiei petrolului are la rândul său potenţialul de a modifica peisajul politic. Astfel, 51% dintre participanţii la sondaj consideră că Rusia este cel mai mare perdant, 21% au menţionat Venezuela, 12% Arabia Saudită şi 6% Iranul.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei