ȘTIRI DE WEEK-END - ECONOMIC - 6 -7 DECEMBRIE

ȘTIRI DE WEEK-END - ECONOMIC - 6 -7 DECEMBRIE

Negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) s-au reluat, sâmbătă, de la ora 11.00, la sediul Ministrului Finanțelor Publice, principalul subiect de discuție fiind deficitul bugetar. După discuțiile de vineri nu s-a ajuns la nici un acord privind nivelul deficitului, în condițiile în care, potrivit oficialilor MFP autoritățile române au propus un deficit bugetar de 1,4% din PIB, iar reprezentanții Fondului cer un nivel de deficit de 0,9 la sută din PIB, pentru execuția pe 2015.

* Doctorul în economie Andreea Paul, prim-vicepreședinte al PNL, consideră că redevențele la petrol și gaze și impozitele speciale pe hidrocarburi trebuie corelate cu sistemul general de impozite, cu maturitatea zăcămintelor și cu liberalizarea prețului la gazele naturale. 

Andreea Paul apreciază că pe acest subiect este necesară o dezbatere tehnică cu toate partidele parlamentare și reamintește că în urmă cu doi ani a fost înființat un grup de lucru ministerial (MFP, MEC, ANRM, ANE) pentru a elabora un studiu și opțiunile de politică fiscală în acest sens.

* Anul 2014 a fost un an dificil pentru producătorii de vinuri, din cauza ploilor, iar Casa de Vinuri Cotnari s-a confruntat cu investiții mai mari în vița de vie, pentru susținerea producției, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Ștefan Timofti, somelier-manager de evenimente la Casa Cotnari, cu ocazia unui seminar de specialitate la Târgul Internațional de Vinuri Good Wine, găzduit de Romexpo.

* Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o avertizare de Cod galben pentru șapte bazine hidrografice, valabilă în intervalul 6 decembrie, ora 24.00 — 8 decembrie, ora 14.00. Bazinele hidrografice afectate sunt Drincea, Desnățui, Teslui, Călmățui, Teleorman, Neajlov și Sabar. Fenomenele vizate sunt creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

* Reportul la categoria I a jocului Loto 6/49 este de 40,1 milioane de lei (peste 9 milioane euro) pentru tragerea de duminică, iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de aproape două milioane de lei (aproximativ 452.000 euro), potrivit Loteriei Române. La tragerile loto de joi, 4 decembrie, Loteria Română a acordat 14.132 de câștiguri în valoare totală de 826.571 de lei.

* Hidrologii au emis duminică o avertizare Cod Portocaliu de inundații pe râul Neajlov, în județele Dâmbovița și Giurgiu, care intră în vigoare duminică, ora 22:00, și este valabilă până marți, ora 14:00.

* Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni la Bursa de Valori București /BVB/ a totalizat peste 1,014 miliarde lei în ultima săptămână, în principal datorită înregistrării ofertei publice de răscumpărare de acțiuni, a Fondului Proprietatea /FP/, de 832,5 milioane lei, potrivit unui raport al casei de brokeraj Intercapital Invest.

* Prețurile biletelor de avion pentru mai mult de 30 de destinații din Europa scad chiar și de trei ori din luna ianuarie, ajungând la mai puțin de 50 de euro pentru o călătorie dus-întors în orașe precum Roma, Paris, Londra sau Barcelona, potrivit unei analize realizate de un portal de turism din România.
În Londra, de exemplu, una dintre capitalele europene preferate de români, un zbor în luna decembrie costă peste 200 euro și poate depăși chiar 350 euro pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Din a doua jumătate a lunii ianuarie, însă, pot fi găsite bilete către capitala Marii Britanii la aproximativ 35 euro, conform informațiilor portalului de turism.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa