ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 4 noiembrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 4 noiembrie

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, marți, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,75% pe an, de la 3%, începând cu data de 5 noiembrie 2014, se arată într-un comunicat al BNR.

Pe de altă parte, banca centrală a redus rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 16% la 14%, începând cu perioada 24 noiembrie — 23 decembrie 2014 și a menținut rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei la 10%.

* Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere previziunile privind creșterea economică a României în 2014 și 2015, estimate la 2% și respectiv 2,4%, față de 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primăvară.

* Clienții casnici, autoritățile și instituțiile publice, precum și cele din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale sunt incluse în categoria consumatorilor protejați în cazurile în care se declanșează situațiile de urgență în alimentarea cu gaze pe timpul iernii, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Departamentul pentru Energie, care aprobă Regulamentul privind identificarea clienților întreruptibili de siguranță și a consumatorilor protejați.

* Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localități identificate ca 'zone albe' vor beneficia de internet broadband, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/.

* Domeniul Cercetării-Proiectării va beneficia, în perioada următoare de fondurile aferente garanției reținute de Ministerul de Finanțe din bugetul acestui sector de activitate, a declarat, marți, Radu Minea, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR), după întâlnirea avută cu conducerea Ministerului Educației Naționale.

* Banca Central Europeană (BCE) și-a asumat oficial marți noul său rol de supervizor șef al băncilor europene, o etapă decisivă în crearea uniunii bancare — cel mai semnificativ transfer al atribuțiilor de politică economică de la introducerea euro, transmit Reuters și EUobserver.

* Un număr de 800 de persoane defavorizate din zona rurală vor putea beneficia de programe de incluziune socială, prin cursuri de calificare în proiectul 'Centre de Incluziune Socială Rurală' — POSDRU, cu o finanțare de 7,267 milioane de lei, din care cofinanțarea reprezintă 624.000 lei, a anunțat, marți, managerul de proiect, Florin Dragomir.

* Numărul șomerilor înregistrați la serviciile publice de muncă din Spania a crescut în octombrie cu 79.154 persoane, până la 4.526.804 șomeri, aceasta fiind a treia lună de creștere, după un semestru de scădere, informează agenția EFE.

* Comisia Europeană a înrăutățit prognoza de creștere a zonei euro, estimând un avans de 1,1% anul viitor, față de 1,7% prognozat în urmă cu șase luni, transmite 'Financial Times'.

În acest an, zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8%, după ce în mai Comisia Europeană previziona o creștere de 1,2% în 2014.

* Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ avertizează contribuabilii asupra unei posibile fraude, prin intermediul unor SMS-uri, prin care contribuabilii sunt sfătuiți să apeleze un număr de telefon în vederea obținerii unei reduceri a datoriilor sau evitării executării silite.

* Prețurile producției industriale din România au scăzut pe total cu 0,2% în luna septembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, scăderile de prețuri pe piața internă fiind de 0,1%, iar pe piața externă de 0,4%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți.

* Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut, în primele nouă luni din 2014, cu 1,9%, până la 218.313 unități, față de cele 214.339 unități, consemnate în aceeași perioadă din anul anterior, autoturismele înregistrând cea mai importantă pondere, cu aproape 212.000 de unități, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate marți.

* Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 25 milioane de dolari companiei Trans-Oil Group of Companies (Trans-Oil Group), lider în exportul de cereale și un important prelucrător de oleaginoase din Republica Moldova.

* Creșterea economică în Caucaz și în Asia Centrală (CCA) va fi mai lentă în 2014 și 2015, din cauza problemelor din Rusia — partenerul comercial cheie al regiunii și sursa remiterilor și a investițiilor, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters.

* China intenționează să creeze un fond de 16,3 miliarde de dolari pentru a finanța proiecte de infrastructură care vor lega piețele interne și externe, în condițiile în care președintele Xi Jinping vrea să revitalizeze străvechea rută comercială 'Drumul Mătăsii', transmite Bloomberg.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...