ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 3 noiembrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 3 noiembrie

Rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau, la 31 octombrie 2014, la 32,214 miliarde de euro, în creștere cu peste un miliard de euro față cele de 31,061 miliarde de euro înregistrate la 30 septembrie 2014, potrivit informațiilor publicate luni de banca centrală.

În cursul lunii octombrie, în conturile BNR au intrat 2,343 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligațiuni a Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 1,5 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

* Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/ nu va suporta costurile suplimentare solicitate de Compania Națională 'Poșta Română' /CNPR/ pentru livrarea de scrisori și colete în zone geografice greu accesibile, activitate încadrată în sfera serviciului universal, se arată într-un proiect de decizie supus dezbaterii publice pe site-ul arbitrului telecom.

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat luni 593,6 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 3,83%, printr-o emisiune de obligațiuni pe 10 ani, prima din luna noiembrie, la care băncile au subscris oferte de 1,22 miliarde de lei.

* Vremea nefavorabilă și deprecierea rublei vor reduce producția totală de grâu a Rusiei și Ucrainei cu zece milioane de tone anul viitor, au estimat luni analiștii băncii de investiții Macquarie, transmite site-ul agrimoney.com.
În 2015, producția de grâu a Ucrainei va scădea cu aproximativ trei milioane de tone, la 22 milioane de tone, din cauza impactului crizei cu care se confruntă țara, inclusiv a deprecierii hrivnei și majorării costurilor cu carburanții și îngrășămintele folosite în agricultură, se arată în raportul Macquarie.

* Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, solicită ca, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 18 noiembrie, să se voteze revocarea participării cu două milioane de euro la capitalul social al companiei de proiect pentru hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, potrivit unei adrese a Fondului, publicată pe site-ul Hidroelectrica.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ a aprobat o serie de modificări propuse de Bursa de Valori București /BVB/ pentru Codul BVB, care vizează o nouă segmentare a pieței reglementate și măsuri pentru creșterea vizibilității și lichidității acțiunilor listate, a anunțat luni BVB, într-un comunicat remis AGERPRES.

* Un număr de 18 membri fondatori s-au alăturat nou înființatei Asociații 'Comunitățile Locale Riverane Dunării' — CLDR România, organizație prin intermediul căreia parteneri din întreaga țară pot depune proiecte cu valoare adăugată în cadrul celor patru piloni strategici ai Strategiei Dunării și celor 11 arii prioritare de intervenție, se arată într-un comunicat de presă al Comitetului director al CLDR România, transmis, luni AGERPRES.

* Vremea prognozată în următoarele două săptămâni se anunță deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi pe timpul zilei ce vor atinge chiar și 19 grade Celsius în unele regiuni, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai mare după 8-9 noiembrie și, în special, în zonele depresionare, relevă estimările Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabile pentru intervalul 3-16 noiembrie 2014.

* Măsurile de redistribuire a creșterii economice și de stimulare a consumului produc efecte pozitive în economie, creșterea cu 7,4% a comerțului cu amănuntul în primele nouă luni relevând un stimul moderat pentru majorarea comenzilor și un impuls pentru creșterea economică, a apreciat, luni, Cristian Socol, consilier al prim-ministrului Victor Ponta.

* Banca Central Europeană (BCE) va scrie începând de marți o nouă pagină în istoria sa prin preluarea în mod oficial a atribuțiilor de supervizor bancar unic în zona euro, prima etapă a uniunii bancare destinată evitării apariției de noi crize în Europa, transmite AFP.

* Valoarea medie a tranzacțiilor executate pe piața Regular a Bursei de Valori București /BVB/ a fost mai mare în luna octombrie față de luna anterioară, iar numărul de tranzacții a înregistrat o creștere, după ce BVB a redus comisioanele de tranzacționare de la 1 octombrie.
Potrivit datelor BVB, valoarea tranzacțiilor pe piața reglementată pentru acțiuni românești a fost de 587,592 milioane lei în octombrie, în creștere cu 9,45% față de septembrie, iar numărul de tranzacții pentru acțiuni românești a fost de 63.680, în creștere cu 8,43% comparativ cu septembrie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro