Jumătate de preşedinte călare pe jumătate de iepure şchiop

Klaus Iohannis iese cel mai prost din povestea ordonanţei privind creşterea salariilor demnitarilor. Victor Ponta şi Gabi Oprea, doi doctori în impostură, erau recunoscuţi deja ca doi cai breji. Nicio surpriză, în consecinţă, că au fost surprinşi cu pantalonii în vine, în timp ce puneau la cale încă un şmen în grup organizat. Klaus Iohannis, în schimb, vine după şase luni de miere cu electoratul care l-a adus la Cotroceni, care i-a tolerat lipsa de implicare şi coabitarea de voie de nevoie cu Victor Ponta, dar care nu-i va ierta aranjamentul transpartinic şi netransparent la care tocmai a luat parte.

Ca un guguştiuc într-ale politicii, Klaus Iohannis a ieşit să salute o măsură potenţial nepopulară, cu mult înainte ca ea să devină literă de lege în Monitorul Oficial. Şi a explicat-o şi prost, afirmând că este o măsură anticorupţie. Ca şi când dacă îi dai unui hoţ un salariu de 5.000 de euro acela n-o să mai fure alte 5 milioane de euro din banii statului.

Spre deosebire, Victor Ponta, omul cu inimă de iepure năpârlit, a făcut-o cu fereală, cu mâna acestei ordonanţe zeloase care cere să i te adresezi cu „domnule general”. Când a văzut că e groasă, Victor Ponta a dat-o frumos, elegant la întors, ca un reputat specialist în alba-neagra care este.

Discuţia nu este dacă preşedintele şi premierul trebuie să aibă un salariu de 5.000 de euro sau dacă miniştrii şi directorii serviciilor trebuie să câştige mai mult, ci cum se iau în continuare astfel de decizii pentru o castă restrânsă de privilegiaţi: pe ascuns, în dispreţul cetăţenilor care suportă din buzunarul lor de contribuabili aceste majorări. Cei care aveau iluzia că dl. Iohannis este un alt tip de preşedinte trăiesc probabil o dezamăgire găsindu-l într-un aranjament cu „băieţii” Victor Ponta şi Gabriel Oprea, în care şeful statului este printre beneficiarii direcţi. Poate să spună dl. Iohannis acum ce o spune, pentru mulţi, impresia că preşedintele „şase case” şi-a dat un salariu mai mare va rămâne. Klaus Iohannis, un Păsări Lăţi Lungilă care a vrut să fie şi cu sufletul în rai, şi cu slănina unsă, tocmai şi-a scurtat la jumătate soclul pe care şi l-a construit cu migală şi cu gardă de onoare în primele luni de mandat. După această întâmplare, dl. Iohannis se întreabă dacă România mai are sau nu Guvern funcţional. În locul întrebărilor retorice, dl. preşedinte ar trebui înţeleagă că dacă te bagi în troacă te mănâncă porcii.

PS. Da, şi preşedintele, şi premierul să câştige 5000 de euro pe lună. Căci salariile pe care le au acum nu acoperă nici vacanţele în insule exotice, nici şederea timp de aproape o lună într-o clinică privată din străinătate. Ceea ce înseamnă că aceşti oameni oricum nu trăiesc din salariu. Şi-atunci de ce să li-l măreşti? Grea dilemă.

Florin Negruțiu

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Emil Boc, scor istoric la Primăria Cluj-Napoca: 75% / Candidatul PSD a luat 4,68%!

2 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

3 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

4 LIVE MAP Rezultate alegeri locale 2020. Harta politică a României: rezultatele din fiecare județ și municipiu …

5 Sighiartău / Numărătoarea paralelă a PNL arată că avem scorul politic de 34%. PSD are 30%, USR – 13%. Am luat d…