4.000 de soldaţi ruşi, „în concediu” în Ucraina. Militarii mobilizaţi fac parte din trupele ruse de elită

4.000 de soldaţi ruşi, „în concediu” în Ucraina. Militarii mobilizaţi fac parte din trupele ruse de elită

Informaţia este confirmată şi de cealaltă parte a graniţei. Ilia Gorelih, un membru al trupelor speciale ucrainene, decorat în numeroase ocazii pentru misiunile la care a participat, a publicat pe contul său de Instagram mai multe fotografii şi mesaje din care reiese că a fost trimis să lupte în Ucraina.

Gorelih a făcut parte dintr-o unitate echivalentă cu trupele Navy SEALs în armata rusă.

Pe 21 iulie, Gorelih a publicat o fotografie cu maşina sa în graniţa Nehoteevka, intrând în Ucraina, alături de mesajul: „Suntem deja aproape, Banderaşi nenorociţi”. El făcea referire la Stepan Bandera, liderul mişcării naţionaliste ucrainene în timpul perioadei staliniste, cunoscut pentru colaborarea sa cu naziştii.


Într-un comentariu, un prieten de pe reţeaua de socializare îl întreabă dacă merge în „vacanţă sau la lucru”, iar Gorelih îi răspunde „Bineînţeles că la lucru! Are de-a face cu meseria noastră”, punând apoi simbolori cu armament.

Două zile mai târziu, Gorelih a postat pe Instagram o fotografie în care etala un cuţit de vânătoare şi un pistol, alături de un mesaj prin care-i anunţa pe „omuleţii verzi” trimişi de Rusia în Ucraina că li se vor alătura în curând.


De atunci, Gorelih a postat numeroase fotografii şi mesaje de acest gen, adăugând mereu că se află în „Republica Populară Doneţk”.

Peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, a declarat joi un important oficial militar din cadrul NATO, apreciind că prezenţa acestora este „foarte îngrijorătoare". „Mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separatişti, luptă alături de ei" împotriva forţelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizând că se bazează pe "o estimare foarte prudentă".

Kievul susţine însă că numărul soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina este mult mai mare, unele estimări anunţând chiar 15.000 de cadre care activează pe teritoriu ucrainean.

Ambasadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt a acuzat joi Rusia că este „implicată în mod direct“ în confruntările armate dintre rebelii proruşi şi forţele guvernamentale în estul ţării, relatează AFP. Totodată, Kievul a anunţat că „trupe ruse au cucerit un oraş strategic de la frontieră”. Ucraina a cerut încă o dată Uniunii Europene „sprijin militar de anvergură”, ca urmare a „invaziei nedisimulate” a armatei ruse în Ucraina.

După o mobilizare impresionantă a armatei ruse la graniţele Ucrainei, Kievul şi SUA anunţă acum că soldaţii ruşi s-au implicat direct în luptele din estul ţării, unde armata ucraineană se confruntă cu separatiştii proruşi alimentaţi de Rusia.

Kievul susţine că ruşii au cucerit un oraş strategic de graniţă şi cer încă o dată „sprijin militar de anvergură” din partea UE pentru ceea ce numesc o „invazie rusă nedisimulată” în Ucraina. Bruxelles-ul nu a recunoscut însă invazia şi a transmis un răspuns catalogat de ucraineni drept „profund dezamăgitor” şi „şocant”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...