Afganistan: NATO pune capăt războiului, dar insurecția continuă

Afganistan: NATO pune capăt războiului, dar insurecția continuă

Forța de luptă a NATO (ISAF) și-a coborât drapelul duminică, marcând retragerea sa definitivă din Afganistan, unde insurecția talibanilor nu slăbește după 13 ani de intervenție militară a Alianței Nord-Atlantice, comentează France Presse.

Comandantul ISAF, generalul american John Campbell, a făcut un bilanț pozitiv al acțiunilor militare ale NATO în această țară. "Împreună, noi i-am ridicat pe afgani deasupra tenebrelor și a disperării și le-am dat speranță pentru viitor", a spus el.

Deși drapelul ISAF a fost coborât duminică la Kabul, talibanii nu au depus armele.

"Cei 13 ani ai misiunii americane și ai NATO au fost un eșec absolut în Afganistan. Ceremonia de astăzi marchează eșecul lor", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al insurgenților, Zabihullah Mujahid.

El a repetat condițiile puse de talibani pentru orice negociere a păcii. "Nu vom avea convorbiri de pace în prezența trupelor NATO în Afganistan", a spus acesta.

Forțele de securitate afgane, cu un efectiv de 350.000 de oameni, vor asigura de acum singure securitatea țării în fața talibanilor, care au guvernat-o între anii 1996 și 2001. Ele vor fi ajutate de o misiune a NATO, codificată "Sprijin hotărât", cu un efectiv de 12.500 de persoane, care vor continua să consilieze și să antreneze militarii afgani.

Violențele recente, în special la Kabul, au subliniat imposibilitatea forței internaționale de a pune capăt insurecției talibanilor.

Potrivit Națiunilor Unite, numărul victimelor civile a crescut cu 19% în 2014, cu 3.188 de morți înregistrați la sfârșitul lunii noiembrie.

Ashraf Ghani l-a învins pe rivalul său Abdullah Abdullah în alegerile prezidențiale, dar cei doi politicieni care trebuiau să formeze împreună un guvern de uniune națională nu au reușit să se pună de acord în numirea miniștri, deși au trecut trei luni de la învestirea noului președinte.

Talibanii speră să profite de acest vid politic pentru a rămâne în poziție de forță în cazul unor eventuale negocieri cu noul guvern.

Atacurile talibanilor în ultimele săptămâni la Kabul au vizat domicilii ale rezidenților străini, convoaie diplomatice, autobuze ale armatei afgane, precum și Centrul cultural francez.

Fostul președinte Hamid Karzai (2001-2014) a inițiat discuții preliminare cu talibanii, dar ele au eșuat anul trecut.

Dacă până la sfârșitul anului 2015, trupele americane în Afganistan își vor diminua efectivele la jumătate, spre sfârșitul anului 2016, nu va mai rămâne decât o forță redusă pentru a proteja ambasada SUA la Kabul.

SUA vor continua totuși să furnizeze sprijin aerian afganilor și vor putea interveni direct în cazul unui avans rapid al talibanilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...