Afganistan: Recolta de mac a atins un nivel record în 2013 (raport)

Afganistan: Recolta de mac a atins un nivel record în 2013 (raport)

Recolta de mac în Afganistan a atins un nivel record în 2013, în pofida celor circa șapte miliarde de dolari acordate de Statele Unite ale Americii (SUA) pentru distrugerea acestei culturi, care asigură 80 % din producția mondială de opiu, relatează marți AFP.

Foto: (c) Xinhua / XINHUA ARHIVA

Inspectorul special pentru reconstrucția Afganistanului, John Sopko, a avertizat într-un raport în legătură cu ''traficul de droguri care otrăvește sectorul financiar afgan și subminează legitimitatea statului afgan alimentând corupția''.

În pofida celor 7,6 miliarde de dolari acordate de americani pentru distrugerea culturilor de mac, producția în 2013 ''a bătut toate recordurile''.

''Agricultorii afgani au cultivat o suprafață record de 209.000 de hectare cu mac în 2013, cu mult față de precedentul record de 193.000 de hectare în 2007'', a explicat Sopko, estimând că cifra va crește în 2014 având în vedere deteriorarea securității în numeroase zone din țară.

John Sopko se întreabă în raportul său în legătură cu ''eficiența și durabilitatea pe termen lung'' a politicii americane în contextul venirii la putere a noului președinte afgan, Ashraf Ghani, în locul lui Hamid Karzai, care s-a aflat la conducerea țării de la înlăturarea regimului talibanilor în 2001.

AGERPRES/(AS — editor: Angela Sârbu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...