Afganistan: Statele Unite vor plăti indemnizații victimelor bombardamentului de la Kunduz (Pentagonul)

Afganistan: Statele Unite vor plăti indemnizații victimelor bombardamentului de la Kunduz (Pentagonul)

Statele Unite vor plăti indemnizații victimelor bombardamentului american asupra spitalului Medici fără Frontiere (MSF) din Kunduz în Afganistan, care a ucis cel puțin 22 de persoane, a anunțat sâmbătă Pentagonul, citat de AFP și Reuters.

Armata americană "va lucra cu cei care au fost afectați" de această lovitură aeriană "pentru a stabili plata corespunzătoare" și ar putea de asemenea plăti pentru "reconstrucția spitalului", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook, într-un comunicat.

"Departamentul Apărării consideră că este important să abordeze consecințele tragicului incident de la spitalul Medici fără Frontiere din Kunduz, Afganistan", precizează comunicatul.
   
"Forța SUA-Afganistan are autoritatea de a plăti indemnizații victimelor și a face plăți pentru repararea spitalului. USFOR-A va lucra cu cei afectați pentru a stabili plățile adecvate. Dacă este necesar, administrația va cere autoritate suplimentară din partea Congresului", adaugă comunicatul Pentagonului.
MSF și-a retras întregul personal de acolo a doua zi după lovitură, efectuată sâmbăta trecută la cererea armatei afgane și care a ucis cel puțin 12 angajați și 10 pacienți.

Dar bilanțul ar putea crește potrivit MSF, după ce nouă pacienți lipsesc și organizația umanitară nu știe ce s-a întâmplat cu 24 dintre angajații ei.

Președintele american Barack Obama a prezentat scuze MSF miercuri, dar ONG-ul continuă să ceară o anchetă internațională independentă asupra acestui bombardament, asigurând că nu are încredere în cea efectuată de Pentagon asupra acestei tragedii pe care o califică drept "crimă de război", amintește France Presse.

La rândul lor, NATO și generalul John Campbell, generalul american care conduce misiunea NATO în țară (aproximativ 13.000 de oameni), și-a reiterat promisiunea de a efectua o anchetă internă "transparentă" în legătură cu ce s-a întâmplat.

Generalul Campbell a repetat în fața unei comisii a Congresului SUA că forțele americane "nu iau la țintă" spitale, chiar dacă inamici — în acest caz talibanii — sunt tratați în interior.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Băga-mi-aș p...a” / Deontologii de la Digi 24 au comis-o în direct!

2 Adrian Năstase anunță destrămarea PSD: O parte dintre parlamentarii PSD vor merge la PMP

3 Așa o fi?

4 Ciprian Marica o ia în balon pe Beatrice Mahler: „Când mai munciţi, dacă sunteţi numai la TV?“

5 ULTIMA ORĂ Guvernul pregătește noi restricții! Ele ar urma să intre în vigoare cu 14 martie!