AFP: Mii de imigranți înaintează către Uniunea Europeană prin Macedonia și Serbia

AFP: Mii de imigranți înaintează către Uniunea Europeană prin Macedonia și Serbia

Mii de imigranți, îndeosebi refugiați sirieni, traversau duminică Macedonia și Serbia în direcția Europei de Vest, relatează AFP. După ce au fost reținute timp de mai multe zile la frontiera greco-macedoneană, peste 6.000 de persoane, potrivit cifrei Crucii Roșii locale, au ajuns de sâmbătă în sudul Serbiei.

În satul Miratovac, la frontiera sârbo-macedoneană, de imigranți s-au ocupat autoritățile locale și echipe ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Într-o tabără formată din opt corturi mari, imigranților li s-au distribuit alimente. Sunt epuizați și mulți dintre ei au cerut îngrijiri medicale. Printre ei există numeroși copii și femei însărcinate.

Ei sunt apoi transferați cu autobuze în orașul vecin Presevo, unde li se eliberează documente care le permit să-și continue călătoria spre Belgrad și nordul Serbiei, la frontiera cu Ungaria, țară membră a Uniunii Europene.

Ungaria este pe cale de a construi un gard înalt de patru metri și lung de 175 de km la frontiera sa cu Serbia, pentru a-i împiedica pe imigranți să pătrundă pe teritoriul său.

Pe o altă rută de migrație către Europa, alte circa 4.400 de persoane au fost salvate de sâmbătă pe Marea Mediterană în cadrul unei vaste operațiuni, coordonată de paza de coastă italiană, în timp ce alte trei noi operațiuni de salvare au fost demarate duminică.

În Gevgelija, la frontiera greco-macedoneană, alte o mie de persoane așteptau duminică să plece cu trenul spre Serbia. Unii dintre imigranți negociau cu șoferii de taxi pentru a face drumul de circa 180 de km până în Serbia.

În cursul dimineții, circa 500 de persoane, potrivit poliției elene, au traversat granița greco-macedoneană prin zona ce separă orașul grec Idomeni de Gevgelija, unde mai multe mii de imigranți fuseseră reținuți de joi până sâmbătă.

Alți circa 400 de imigranți așteptau la mijlocul zilei permisiunea poliției macedonene de a trece frontiera.

Guvernul macedonean a decretat joi stare de urgență și a trimis în zona de frontieră forțe de poliție și armata pentru a stăvili afluxul de străini.

Traversarea frontierei a fost interzisă timp de 24 de ore. Sâmbătă, circa o mie de imigranți au rupt cordoanele de poliție și au intrat în Macedonia . La scurt timp, poliția a decis să-i lase să treacă pe toți imigranții .

Guvernul macedonean, care a acuzat autoritățile elene că-i îndreaptă în mod organizat pe imigranți către Macedonia, a afirmat că starea de urgență va fi în continuare în vigoare.

O dată cu trecerea ultimului val, autoritățile macedonene au înregistrat intrarea pe teritoriul Macedoniei, începând din 19 iunie, 42.000 de imigranți, dintre care peste 7.000 de copii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...