Alegeri în Marea Britanie: Incertitudinea privind rezultatul scrutinului, o bucurie pentru casele de pariuri electorale

Alegeri în Marea Britanie: Incertitudinea privind rezultatul scrutinului, o bucurie pentru casele de pariuri electorale

Casele de pariuri electorale din Marea Britanie înregistrează mize record ca efect al incertitudinii privind rezultatul alegerilor legislative de la 7 mai și combinația politică pentru viitorul executiv, în contextul în care sondajele arată o situație de egalitate între conservatori și laburiști, principalele forțe politice, relatează AFP. Pentru alegători, campania electorală este mai degrabă apatică, în schimb proprietarii caselor de pariuri par tot mai bucuroși pe măsură ce se apropie ziua alegerilor. 'Pentru noi, campania nu are nimic plictisitor. Niciodată nu s-au făcut atâtea pariuri pentru un eveniment politic în această țară', mărturisește unul dintre ei.

Conform estimării unei surse din domeniu, până la finalul campaniei sumele pariate ar urma să ajungă la circa 140 de milioane de euro, de patru ori mai mult comparativ cu alegerile din anul 2010. Se poate paria pe orice: numele viitorului premier, partidul care va obține cele mai multe voturi, câștigătorul în fiecare dintre cele 650 de circumscripții electorale, dar și pe unele situații amuzante, cum ar fi candidatul care va fi primul văzut pe un șantier cu casca pe cap.

Dar activitatea frenetică a caselor de pariuri reflectă un context politic complex, în care nicio formațiune nu reușește să se detașeze, fapt ce ar putea conduce după scrutin și la o perioadă de așteptare până când va fi cunoscută orientarea viitorului executiv, care va fi cel mai probabil tot unul de coaliție. De altfel, un parior anonim a mizat o sumă record de 200.000 de lire pe scenariul că niciun partid nu va obține majoritatea, iar casele de pariuri au remarcat 32 de combinații diferite pentru alcătuirea executivului.

Potrivit mizelor înregistrate de casele de pariuri, conservatorii actualului premier David Cameron sunt percepuți ca având mai multe șanse de a câștiga alegerile, dar acesta nu și-ar mai păstra postul de șef al guvernului, ce ar reveni opozantului său, laburistul Ed Miliband.

În timp ce casele de pariuri înfloresc, ultimele sondaje îi arată în continuare pe conservatori și laburiști umăr la umăr. Astfel, potrivit Reuters, într-un sondaj ambele formațiuni sunt cotate fiecare cu 35%, iar un altul indică un avans de numai 1% pentru conservatori în fața laburiștilor, 35% față de 34%.

Cât despre celelalte forțe politice, în primul dintre aceste două sondaje partidul antieuropean UKIP este cotat cu 11% din intențiile de vot, Partidul Liberal-Democrat, actualul partener al conservatorilor la guvernare, cu 7% și Verzii — cu 6%. Totuși, marea surpriză a campaniei este creșterea popularității Partidului Național Scoțian (SNP), care a obținut 6 mandate de deputat în 2010, iar acum speră la un rezultat mult mai bun. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /